7 octombrie 2022

Premieră în spaţiul universitar digitalizat din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Universitatea de Vest din Timişoara se alătură iniţiativei Comisiei Europene – European Student Card (ESC), conectând propria infrastructură, într-un mod inovativ, la reţeaua europeană

Nu este prima şi cu siguranţă nici ultima dată când UVT se alătură unei iniţiative valoroase a Comisiei Europene, menită să faciliteze procese academice – inclusiv mobilitatea de studii, administrată într-un mod mai eficient, digital, utilizând tehnologii moderne: European Student Card (ESC).

Nu am făcut însă o simplă conectare de date, am creat un întreg flux automatizat, 100% digital, în premieră cel puţin pentru România. Dincolo de conectarea în resursa europeană care gestionează European Student Card (ESC), am creat, de asemenea, şi o aplicaţie automatizată care generează, în acelaşi context, legitimaţia de student.

„European Student Card” va permite fiecărui student să se identifice şi să se înregistreze electronic, cu uşurinţă şi în siguranţă, la instituţiile de învăţământ superior din Europa, eliminând necesitatea finalizării procedurilor şi a lucrărilor pe hârtie.

Instrumentul creat ne va permite să dezvoltăm într-un mod integrat, legitimaţii, carnete de note şi alte elemente solicitate de legislaţia naţională şi europeană, evitând statul la cozi, tipăritul a zeci de mii de elemente şi încărcarea administrativă de rigoare, la câteva click-uri distanţă.

Alte servicii ce urmează a fi adresate vor fi legate de recunoaşterea statutului şi identităţii studenţilor în diverse contexte, acces la spaţii controlate (ex. bibliotecă), servicii de plată, organizarea mobilităţilor educaţionale (ex. Erasmus), precum şi facilităţi legate de transportul în comun, parteneriate pentru studenţi, acces la spectacole, etc.

Procedurile administrative online simple şi sigure, respectiv punerea informaţiilor la îndemâna studenţilor sunt esenţiale pentru a spori mobilitatea studenţilor în întreaga Europă. De asemenea, instrumentul digital este esenţial pentru promovarea participării studenţilor la activităţi educaţionale şi culturale, în conformitate cu viziunea de a crea un spaţiu european al educaţiei până în 2025.

Mai multe informaţii despre European Student Card Initative pot fi obţinute accesând:
https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-student-card-initiative_en

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „UVT este acum o universitate digitalizată, care s-a transformat semnificativ în 2020 şi 2021. Pandemia ne-a obligat să accelerăm procesele de digitalizare pe care le aveam planificate. Rezultatele sunt spectaculoase, iar între acestea se află şi implementarea noului instrument digital de identificare a calităţii de student european, o reuşită majoră aliniată proceselor de digitalizare, inovare şi transformare a UVT. Reacţiile studenţilor sunt pe măsura aşteptărilor, platforma online înregistrând peste trei mii de legitimaţii digitale în prima zi de lansare.”

Ca universitate, ne înţelegem rolul nu doar ca utilizatori de tehnologie, ci şi drept creatori de tehnologie, venind în mod constant cu inovaţii şi abordări inovative în zona educaţională, de cercetare, dar şi în zona de procese administrative complexe. Gestiunea eficientă a datelor complexe, siguranţa şi accesibilitatea datelor este o preocupare activă pe care o resimţim tot mai necesară în activitatea de zi cu zi.

Continuăm să dezvoltăm instrumente inovative care facilitează o experienţă educaţională dar şi administrativă de înaltă performanţă, utilizând tehnologii moderne, ori dezvoltându-le în comunitatea UVT.