Publicat: 14 Decembrie, 2014 - 18:37

Prima producţie nouă de balet din stagiunea 2014-2015 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a fost prezentată seara trecută în faţa unei săli arhipline. Spectatori de toate vârstele au venit pentru a urmări una dintre cele mai îndrăgite producţii coregrafice din lume, „La Fille mal gardée”.

Prezentat pentru prima dată în România în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton, spectacolul „La Fille mal gardée” i-a cucerit pe spectatorii bucureşteni care i-au răsplătit cu aplauze furtunoase pe balerinii aflaţi pe scenă. Invitata specială a serii a fost prim-balerina Alina Cojocaru, cea care a fermecat audienţa nu doar prin mişcări coregrafice cu un ridicat grad de dificultate executate impecabil, ci şi prin bucuria transmisă publicului în timp ce dansa. 

„A fost o adevărată plăcere să fiu pe scenă cu trupa noastră de balet! Să avem în repertoriu acest spectacol care aduce bucurii și zâmbete este un lucru mult dorit de Johan Kobborg și de mine, iar publicul de aseară ne-a confirmat ca împărtășește acest sentiment”, a declarat Alina Cojocaru.

Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, s-a aflat de această dată într-o dublă ipostază: a pregătit şi a pus în scenă această producţie alături de Malin Thoors şi totodată a revenit pe scenă ca balerin, alături de Alina Cojocaru, interpretând un rol travesti : Văduva Simone.

„Sunt foarte fericit pentru succesul pe care l-a avut prima reprezentație a acestui nou spectacol și sunt mândru, nu doar de dansatorii Companiei de Balet, ci și de întreaga instituție. Premiera acestei producții reprezintă o mare reușită, iar ceea ce s-a întâmplat aseară este doar începutul unui lung șir de astfel de realizări.”, a declarat Johan Kobborg. 

Robert Enache, prim-balerin al Operei Naţionale Bucureşti, a debutat în rolul Colas cu ocazia premierei şi a făcut faţă cu brio atât cerinţelor speciale ale rolului interpretat,  considerat drept un adevărat test pentru orice dansator, dar şi provocării de a avea drept parteneri de scenă pe doi dintre cei mai buni balerini din lume, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg. 

„La Fille mal gardée” sau „Precauţiuni inutile”, balet comic în două acte şi trei scene de Ferdinand Hérold şi John Lanchbery, prezintă în paşi de dans povestea unei tinere fete îndrăgostite care scapă de sub supravegherea mamei sale, aceasta dorind să o căsătorească forţat cu un personaj grotesc, dar bogat, şi reuşeşte de fiecare dată să ajungă în braţele iubitului său. Coregrafia imaginată de Sir Frederick Ashton face ca acest spectacol să reprezinte o întâlnire plăcută cu dansul în formă pură, izvorât din bucurie şi spirit ludic, ceea ce îi conferă un aer de sărbătoare şi îl recomandă ca o producţie pentru întreaga familie în care, indiferent de vârstă, fiecare va găsi ceva pe gustul său.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului „La Fille mal gardée” din stagiunea 2014-2015 vor avea loc pe 14, 19 şi 21 decembrie 2014 şi pe 4, 11, 14 şi 30 ianuarie 2015.