28 mai 2022

Premieră la Naţionalul timişorean: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Câteva ore ne mai despart de una dintre cele mai aşteptate premiere ale Naţionalului timişorean din ultimul timp: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev. Vineri, 28 mai şi sâmbătă, 29 mai, de la ora 19,00 Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara va găzdui frumoasa poveste cretană şi pe eroul său. Spectacolul, semnat de regizoarea Mihaela Lichiardopol, reconstruieşte teatral destinele personajelor lui Kazantzakis şi universalitatea pe care marele autor grec le-a menit-o şi le trece prin filtrul dramatic al lui Hristo Boicev, dramaturg bulgar tradus şi jucat în toată lumea.

În centrul spectacolului se află un mare personaj al literaturii lumii, care oferă o excepţională partitură de compoziţie actorului Ion Rizea, actor recent nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun rol secundar. Prinşi încă în angoasele unui prezent apăsător pentru care nimeni nu era pregătit, vom fi alături de protagonistul spectacolului Zorba Grecul în durere, dar şi în capacitatea lui de compasiune, în acceptarea cu bucurie şi cu împăcare a vieţii, dincolo de suferinţă şi în conştiinţa solară a realităţii că iubirea şi moartea sunt cele două feţe ale existenţei.

Alături de Ion Rizea, distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Victor Manovici, Andrei Chifu, Iuliana Crăescu, Laura Avarvari, Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminiţa Tulgara, Cristian Szekeres, Darius Zet, Marin Lupanciuc şi Andrei Zgăbaia. Echipa de creaţie este completată de Emil Bejenaru (decoruri), Gabriela Strugaru Popa (costume), Sebastian Hamburger (muzică şi video), Alina Ilea (mişcare scenică) şi Florian Putere (light design).

Biletele pot fi achiziţionate on-line pe www.tntimisoara.com sau fizic, de la Agenţia de bilete „Mărăşeşti” (str. Mărăşeşti nr. 2). Precizăm că numărul de locuri este limitat în funcţie de normele de distanţare.