18 august 2022

Premieră la Teatrelli – spectacolul „Fade In / Fade Out”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premieră la Teatrelli – spectacolul „Fade In / Fade Out”, în regia lui Bogdan Mustaţă, un proiect experimental care integrează sunetul binaural într-o producţie de teatru

Pe 7 iunie şi 9 iunie, publicul este aşteptat la o nouă producţie creart/Teatrelli, un spectacol-laborator care aduce un element de noutate pe scena performativă din Bucureşti, integrând sunetul binaural într-o experienţă teatrală: „Fade In / Fade Out”, în regia lui Bogdan Mustaţă – câştigător al Ursului de Aur pentru Scurtmetraj în cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin (2008) – şi cu un concept dramatic semnat de Elena Vlădăreanu.

Captat cu microfoane plasate în urechile actorilor, sunetul este perceput de către spectatori live, în căşti, ca şi cum urechile actorilor devin ale publicului. „Fade In / Fade Out” este un spectacol care explorează dimensiuni ale procesului de pierdere şi doliu, atât din perspectiva celui care îngrijeşte, cât şi din perspectiva bolnavului, urmărind, cu precădere, felul în care boala şi iminenta dispariţie a unuia dintre ei transformă relaţia acestora şi modul în care ei interacţionează. Spectacolul încearcă să dea un sens concret acestei separări prin explorarea distanţei fizice care se creează între personaje, spaţiul fiind redat cu ajutorul sunetului binaural.

Regia noii producţii creart/Teatrelli este semnată de Bogdan Mustaţă, iar conceptul dramaturgic îi aparţine cunoscutei scriitoare şi jurnaliste Elena Vlădăreanu. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe actorii Ela Ionescu şi Bogdan Albulescu.

Avanpremira şi premieră „Fade In / Fade Out” au loc pe 7 iunie şi 9 iunie, de ora 19.00, la Teatrelli (Piaţa Lahovari, Nr.7), iar biletele sunt disponibile prin Eventbook.

„Este ca şi cum urechile actorilor devin ale publicului. Acum câţiva ani, am făcut un film 3D şi mi-am pus problema: cum se prezintă spaţiul? Vizual era destul de simplu, sunt cele două camere cu care filmezi, ca să creezi volumul personajelor. Am încercat să integrez însă cumva şi partea aceasta de sunet în film şi, evident, cea mai simplă soluţie ar fi fost să folosesc sunetul binaural. Nu am ajuns să-l integrez atunci, dar m-am apucat să fac nişte experimente, inclusiv cu o metoda mai puţin folosită, dar care mi s-a părut mult mai interesantă: să încerc să pun nişte microfoane chiar în urechile actorilor, iar spectatorul să recepteze în căşti exact ce aude actorul. Mi s-a părut că se poate crea astfel o relaţie de empatie sau identificare foarte puternică a spectatorului cu actorul care poartă microfoanele. În film, această relaţie s-ar fi atenuat, în teatru însă poate fi pusă mult mai bine în valoare.” – explică regizorul Bogdan Musaţă.

„Când mi s-a propus să mă gândesc la un concept dramaturgic pornind de la empatie, m-am gândit aproape imediat la boală. Nu începuse războiul, iar pandemia era cea mai mare problemă a noastră. Cât de mult mai poţi empatiza după ce boala devine rutină? Cât de mult mai poţi arăta susţinere, cât de mult mai poţi arăta iubire faţă de celălalt când celălalt, treptat, dispare? Simţi regret sau uşurare? Înainte de a avea textul, am avut titlul şi propriile mele temeri de care mă apropiam şi mă îndepărtam. Şi ceva concret: editând sunet, butoanele Fade In/ Fade Out sunt preferatele mele 🙂 Apoi a urmat o perioadă de jumătate de an în care am citit foarte mult, am vorbit cu oameni care au grijă de alţi oameni: niciodată nu le voi putea mulţumi suficient pentru generozitatea cu care s-au deschis în faţa mea şi cu care mi-au împărtăşit gândurile şi emoţiile.” – povesteşte Elena Vlădăreanu.

„Fade In / Fade Out” este proiectul care a câştigat open call-ul lansat de creart/Teatrelli în 2021 în vederea montării unui spectacol-laborator. Selecţia a fost realizată de către un juriu format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorii Radu Nica şi Cristian Ban, precum şi de Roxana Lăpădat, director artistic Teatrelli.

Demersul se înscrie în linia strategică dezvoltată de Teatrelli, prin care îşi propune să promoveze experimentul în zona artelor performative prin intermediul unor spectacole de tip laborator si performance-uri work in progress, încercând să ofere astfel publicului producţii racordate la tendinţele scenei internaţionale de teatru.

„Fade In / Fade Out”

Regie: Bogdan Mustaţă
Concept dramaturgic: Elena Vlădăreanu

Cu: Ela Ionescu şi Bogdan Albulescu

Scenografie: Oana Novicov
Sound design: Vlad Voinescu
Light design: Traian Marin

Voci copii: Sofia Bucur, Amza Vasile

Grafică afiş: Eduard Constantin

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect al Centrului de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – creart. Ca spaţiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli se dezvoltă, din punct de vedere al strategiei curatoriale, într-un laborator artistic cu public, axat pe producţii inovatoare de teatru şi dans, serii de performance-uri work in progress, precum şi de dialoguri culturale. Structura modulară a sălii permite ca fiecare nou spectacol să modifice set-up-ul spaţiului, invitând publicul să descopere noi modalităţi de a experimenta şi a recepta teatrul.

www.teatrelli.com / https://www.facebook.com/teatrelli / www.instagram.com/teatrelli/