9 august 2022

Premieră la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premieră la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, regia: Cristian Ban

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi anunţă premiera spectacolului O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali, în regia lui Cristian Ban.

Produs în perioada februarie-aprilie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 16 aprilie 2022, la ora 19:00, şi premiera duminică, 17 aprilie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare.

Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenţia Teatrală.

Spectacolul are la bază piesa „O repetiţie moldovenească sau Noi şi iar noi”, o farsă într-un act publicată în 1844 de Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale. Actor, dramaturg şi profesor de artă dramatică, Costache Caragiali a pus bazele teatrelor naţionale din Iaşi şi din Craiova şi a devenit primul director al Teatrului Naţional din Bucureşti, fiind supranumit „mare animator al teatrului românesc”.

La mijlocul secolului al XIX-lea, el a organizat un casting în curtea unei şcoli din Moldova. A ales o mână de oameni simpli şi a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în limba română într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare. Membrii trupei au devenit mari actori ai vremii, iar numele lor au intrat în istoria teatrului românesc.

Costache Caragiali a consemnat întâmplarea din Moldova în această piesă de teatru, „O repetiţie moldovenească sau Noi şi iar noi”, pe care a scris-o „pentru plăcerea şi petrecerea a vreo câţiva prieteni”.

Rescrisă şi montată acum la Galaţi de regizorul Cristian Ban, piesa este, de fapt, povestea unor eroi şi e o poveste care poate să inspire, după cum mărturisea Ban la jumătatea repetiţiilor.

„E vorba despre una dintre primele trupe de teatru din România şi mi se pare că e un moment bun să recontextualizăm acest text şi să ne punem în locul acelor oameni pentru care munca lor conta foarte mult. Nişte oameni simpli care, chiar dacă erau în Iaşi în mijloc de secol XIX, se credeau cumva buricul pământului, la fel cum ne credem şi noi de multe ori – facem spectacole de teatru, avem premiera şi credem că acolo e centrul universului”, declară regizorul Cristian Ban.

„Un lucru plăcut şi surprinzător pe care l-am descoperit la acest spectacol e că atunci când vorbeşti despre nişte oameni care au trăit la 1844, ajungi să trăieşti un puternic sentiment de familiaritate. Să descoperi că trecutul te trasportă constant în prezent şi că eşti cuprins de admiraţie pentru lupta şi pasiunea unor oameni care au făcut posibil ca noi, cei de astăzi, să avem teatru în limba română. Spectacolul O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ reprezintă omagiul nostru adus acestor oameni cărora le datorăm, poate, profesia noastră”, declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.

În spectacolul O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ întâlnim zece personaje desprinse din fascinanta şi neîmblânzita lume a teatrului de ieri şi de azi: actorii, regizorul, sufleorul, maşinistul şi directorul de trupă.

Iată cine sunt actorii care le interpretează: Radu Horghidan (Caragiali), Ionuţ Moldoveanu (Greceano), Oana Mogoş (Domnişoara Marghioliţa), Elena Anghel (Domnişoara Homiceanu), Vlad Ajder (Idieru), Ştefan Forir (Bonciu), Răzvan Clopoţel (Anton), Florin Toma (Boian), Cristina Uja Neagu (Doamna Mase) şi Cristian Gheorghe (Directorul Mase).

Echipa de creaţie a spectacolului este completată de Andreea Săndulescu (scenografie) şi Lavinia Eiler (asistenţă regie).

O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ este al doilea spectacol pe care regizorul Cristina Ban îl montează la Galaţi, după emoţionantul MaMe, care i-a adus o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună Regie în 2021. Totodată, O REPETIŢIE MOLDOVENEASCĂ este al doilea spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, după … în ţara minunilor, o creaţie colectivă în regia lui Adi Iclenzan care a avut premiera în februarie 2022.

Bio Cristian Ban

Cristian Ban a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune – Secţia Regie, în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. În 2007 a beneficiat de Bursa „Leonardo da Vinci” la compania de teatru ArtScenico – Dortmund, Germania. În 2015/2016 este selecţionat în programul CEC ArtsLink Fellows şi devine regizor rezident la teatrul 7 Stages din Atlanta, SUA.

Câştigător al programului „Pocket” lansat de Teatrul Naţional Timişoara în 2007, a debutat ca regizor în anul IV de studenţie cu spectacolul „Coca Blues” de Ioan Peter, spectacol selecţionat la Festivalul Naţional de Teatru, secţiunea debut. Până în prezent a montat mai multe spectacole în ţară, la Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Odeon Bucureşti, Teatrul „Andrei Mureşanu” Sf. Gheorghe, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, dar şi în Barcelona, Spania, unde a montat textul „Elevator” scris de Gabi Pintilei, şi în Ungaria, la Teatrul German din Szekszard. Este unul din membrii fondatori ai spaţiului Reactor din Cluj-Napoca.

Cele mai multe dintre spectacolele sale sunt creaţii colective scrise împreună cu actorii şi sunt bazate fie pe istoriile lor personale („Ai mei erau super!”, „Poveşti din bucătărie”, „Să ne cunoaştem mai bine”, „MaMe”), fie rescrieri ale unor texte clasice („Oraşul nostru”, „Familia Ibsen”).

Spectacolele sale au fost selecţionate la numeroase festivaluri din ţară şi din străinătate.

În 2017 a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor cu spectacolul „Oraşul nostru” la Festivalul de Teatru Scurt (FITO) Oradea şi Premiul special al juriului la Festivalul Comediei Româneşti, iar în 2018 „Oraşul nostru” a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol. În 2021 a obţinut o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie pentru spectacolul „MaMe” montat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.