Publicat: 3 Aprilie, 2015 - 17:29
Share

O româncă a adus pe lume primul copil din Europa a cărui genetică a fost modificată în laborator. Micuţul era predispus la o maladie care i-ar fi transfomat viaţa într-un calvar, potrivit „The Telegraph”.

Bebeluşul de trei luni este protagonistul unei premiere medicale în Europa. El este primul copil născut cu structura genetică modificată într-un laborator din Marea Britanie, chiar înainte de a fi adus pe lume.

Bebeluşul prezenta un risc ridicat de a suferi de o boală rară, maladia Charcot Marie Tooth, care se manifestă prin slăbiciunea muşchilor membrelor. În vârstă de 26 de ani, mama sa a moştenit boala de la tatăl ei şi existau 50% şanse să o transmită copiilor ei. Ştia prin ce ar fi trecut aceştia, mai ales că maladia se manifestă mai agresiv la băieţi.

Geneticienii de la o clinică din Londra, Marea Britanie, ţara adoptivă a familiei Neagu, au reuşit însă să îi înlăture acest pericol, eliminând genele care îl predispuneau la boala neurologică. Medicii au luat mostre de la Carmen şi de la mama sa şi au comparat ADN-ul celor două femei. Cuplul a urmat apoi tratamente de fertilizare in vitro. Dacă ploieştenii nu ar fi început procedurile în urmă cu aproape doi ani, descoperite încă din 2001, în SUA, băieţelul nu ar fi putut niciodată să-şi ţină jucăriile în mânuţe.