27 iunie 2022

Premieră naţională în materie de circuit expozitional într-un muzeu în aer liber!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul ASTRA a avut parte astăzi de o premieră naţională în materie de circuit expozitional într-un muzeu în aer liber! Este vorba despre vernisajul ASTRA VR, o expoziţie prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căşti VR, care funcţionează independent. Dispozitivele de ultimă generaţie redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viaţă, peisaje, natură, arhitectură şi obiceiuri tradiţionale. Noul circuit expoziţional cuprinde Gospodăria de boştinar din Sebeşul de jos, Staulul şi Gospodăria de oier din Răşinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvenţe de benzi desenate şi poveşti sonore despre păstorit şi despre confecţionarea lumânărilor din ceară, uleit şi prepararea oţetului de mere.

„Având în vedere că toată povestea cu pandemiei s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinaţie de tehnologie, digitalizare, dar şi în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralităţii încă existent în România, dar şi tehnologia atât de prezentă în multe spaţii din comunicatea europeană şi cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze şi să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate.”, a declarat Ciprian Ştefan, manager Muzeul ASTRA.

„ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare şi a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA.”, Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii.

„Prin ASTRA VR şi munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozitional prinde o faţă umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experienţele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezenţe aici.”, a declarat Mirela Iancu, coordonator şi curator ASTRA VR.

„Cel mai interesant şi cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste şi unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveştile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste poveşti şi le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoţională şi sentimentală, dar şi directă, în egală măsură.”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR.

Peste 20 de specialişti din Muzeul ASTRA şi nu numai (arhitecţi, regizori, programatori, graficieni şi actori) au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziţiei ASTRA VR. Întreg circuitul expoziţional este disponibil atât în limba română, cât şi în limba engleză.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanţare 2014 – 2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.