27 iunie 2022

Premieră naţională la Muzeul ASTRA!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premieră naţională la Muzeul ASTRA! Pentru prima dată într-un muzeu în aer liber din România tehnologia VR este utilizată într-un circuit expoziţional.

Este vorba despre ASTRA VR, o expoziţie inedită, prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căşti VR de ultimă generaţie, care funcţionează independent. Căştile VR redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viaţă, peisaje, natură, arhitectură şi obiceiuri. Gospodăria de boştinar din Sebeşul de jos şi cea de oier din Răşinari sunt punctele de reper ale expoziţiei. Proiectul mai cuprinde secvenţe de benzi desenate – poveşti despre păstorit şi despre confecţionarea lumânărilor din ceară, uleit şi prepararea oţetului de mere.

Peste 20 de specialişti din Muzeul ASTRA, şi nu numai, arhitecţi, regizori, programatori, graficieni şi actori, au lucrat aproape opt luni la realizarea expoziţiei ASTRA VR. Întreg circuitul expoziţional va fi disponibil atât în limba română, cât şi în limba engleză.

PROGRAM VERNISAJ ASTRA VR – MIERCURI, 30.06.2021

Ora 13:00 – tur de presă cu plecare de la staulul din Răşinari – gospodăria din Răşinari spre gospodăria din Sebeşu de Jos

Ora 14:00 – vernisaj expoziţie ASTRA VR

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice. Aceste mecanisme de finanţare sunt stabilite în baza Acordului privind Spaţiul Economic European, ce reuneşte statele membre UE şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia ca parteneri egali pe piaţa internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde între 1994 şi 2014 şi 1,55 miliarde pentru perioada de finanţare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org şi www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului şi are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.