10 august 2022

Premieră naţională la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premieră naţională la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”: RASHOMON după Ryunosuke Akutagawa, în adaptarea şi regia lui Cătălin Vasiliu

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” prezintă, pe 5 şi 6 iunie 2021, în premieră naţională, spectacolul RASHŌMON după Ryunosuke Akutagawa, în adaptarea şi regia lui Cătălin Vasiliu.

Produs în perioada martie-iunie 2021, spectacolul are la bază patru nuvele semnate de Ryunosuke Akutagawa (n. 1 martie 1892, Tokyo – d. 24 iulie 1927, Tokyo).

Scriitor japonez al Perioadei Taisho, Akutagawa este considerat părintele povestirii moderne japoneze. Cel mai prestigios premiu literar al Japoniei contemporane este numit după el – Premiul Akutagawa. Autor a peste 140 de povestiri, Akutagawa a debutat în 1914 cu povestirea „Ronen” („Vârsta senectuţii”), iar în 1915 a scris „Rashomon”, una dintre capodoperele sale, ce avea să fie ecranizată în 1950 de către faimosul regizor Akira Kurosawa şi distinsă cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în 1951 şi Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1952.

Pornind de la nuvela „Rashomon”, spectacolul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” spune povestea plină de mister a unei crime şi a căutării sinuoase a adevărului. Un samurai este ucis, dar e greu de spus cine e făptaşul pentru că nici o mărturie nu seamănă cu cealaltă.

„Ca să evidenţiez mai bine mesajul acestui text special, am să fac referire la ceea ce acesta a stârnit în timp, şi-anume un ecou aproape nebănuit, care s-a transformat într-un fenomen. Pornind de la povestea care vă poate părea nu foarte pe înţeles, RASHOMON prezintă, de fapt, un subiect care vi se descifrează uşor şi firesc, întâmplare după întâmplare.

Ceea ce trăiesc protagoniştii trece dincolo de spaţiul şi timpul poveştii tipic japoneze, şi se concretizează în ceea ce avea să fie cunoscut în literatură şi nu numai, drept Efectul Rashomon. Pe scurt, perspectiva diferită a actanţilor asupra faptelor văzute/simţite/provocate, dar mai ales, acel boule-de-neige care se creează de pe urma acestor relatări, nu este altceva decât un pericol al alienării, un semnal de alarmă care ne obligă să redevenim lucizi şi să facem apel la suflet şi la conştiinţă”, declară Mona Sandu, secretarul literar al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

„Din suma unor adevăruri trăite intens poate rezulta o mângâietoare iluzie. Şi asta pentru că, aşa cum trist concluzionează unul dintre personajele piesei, ne minţim ca să putem continua. Continua să trăim”, afirmă regizorul Cătălin Vasiliu.

În distribuţie, actorii Vlad Vasiliu (Bătrânul), Flavia Călin (Soţia), Cristian Gheorghe (Tajomaru), Dan Căpăţână (Budistul), Vlad Ajder (Soţul), Elena Anghel (Şamanul) şi Mihai Păun (Hoţul), aflat la debut.

Decorul spectacolului şi costumele sunt realizate de Daniel Divrician, muzica este creaţia lui Costas Ivanov, iar coregrafia este semnată de Elena Anghel.

Spectacolul durează o oră şi 25 de minute şi nu este recomandat minorilor cu vârsta sub 14 ani.

Locurile la premiera din 5 şi 6 iunie 2021 sunt epuizate.

Următoarele reprezentaţii ale spectacolului RASHOMON sunt programate pe 13 şi 19 iunie 2021. Biletele au fost puse în vânzare pe bilete.fanitardini.ro şi la Casa de bilete a Teatrului, din Domnească 59. Informaţii şi rezervări: 0758-049-850 sau 0758-089-994.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” oferă reprezentaţii în condiţii de siguranţă sanitară, în conformitate cu reglementările în vigoare: Sala de Spectacole este dezinfectată cu dispozitive certificate DEKRA, locurile sunt distanţate, iar triajul epidemiologic, purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei faţă de ceilalţi sunt obligatorii pentru public şi pentru personalul de sală.