13 august 2022

PREMIERĂ: O femeie a născut opt copii prin cezariană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

PREMIERĂ: O femeie a născut opt copii prin cezariană. Ultima operaţie, efectuată cu succes la Spitalul din Alba Iulia

O femeie în vârstă de 37 de ani a născut opt copii, toţi prin operaţii de cezariană, ultima intervenţie chirurgicală fiind efectuată cu succes la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Mămica este foarte bine, la fel şi fetiţa sa, care a primit nota 10 la naştere şi a cântărit 2,8 kilograme.

Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit şi de unde a revenit acasă, în comuna Războieni, judeţul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operaţie de cezariană, la aceeaşi pacientă, se atinge un record naţional. Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operaţii cezariene efectuate la aceeaşi pacientă se ridică la 10. În ţara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenţii chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii şi post-operatorii care pot apărea.

Operaţia a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Ţibea, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie. Din echipa medicală a făcut parte şi medicul specialist ATI, Harambas Diana.

„Pacienta a fost internată marţi, 15 februarie, zi în care a fost operată şi a fost externată vineri. Operaţia de cezariană a durat aproape o oră, mai mult decât în mod normal, dar a decurs foarte bine, fără complicaţii. Şi sarcina a avut un parcurs normal, pacienta a născut la 38 de săptămâni şi 5 zile, după ce toate au decurs conform planului. Valoarea, beneficiul şi bucuria naşterii unui copil depăşesc aproape orice risc. Şi vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituţie, de dorinţă, pozitivism şi tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de faţă nu mai există riscuri. Va urma o consultaţie la 6-8 săptămâni, iar în funcţie de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicaţii cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai doreşte. Noi înştiinţăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor”, a spus medicul primar Cristian Ţibea.

Nu femeia a fost cea care a optat pentru naşteri prin cezariană. La 21 de ani, când a venit pe lume primul ei copil, situaţia medicală de atunci a impus acest lucru. Al doilea copil s-a născut într-un timp relativ scurt faţă de primul, fiind necesară din nou cezariana, în contextul în care existau şi alţi factori medicali.

„Mă simt foarte bine!”, a spus pacienta vineri, în ziua externării din spital.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia transmite multă sănătate părinţilor şi celor 8 copii ai lor!

Biroul de presă al SJU Alba Iulia