Publicat: 2 Ianuarie, 2017 - 19:20
Share

Duminică 8 ianuarie 2017, ora 19.30, Teatrul Național I.L.Caragiale anunță premiera oficială a spectacolului 'Angajare de clovn' de Matei Vișniec, în regia și conceptul scenic semnate de Ion Caramitru.

Premiera va avea loc în prezența autorului, în aceeași zi Matei Vișniec fiind și invitatul Conferințelor Teatrului Național. Cu aceasta ocazie, de la ora 11.00, în ambianța primitoare a Sălii Mici, binecunoscutul scriitor român, care este de mai mulți ani o voce familiară în spațiul cultural francez, ne va vorbi despre 'Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului'.

'Angajare de clovn este o piesă care m-a însoțit ca o stea bună în momentul când am traversat Europa de la Est la Vest, când am trecut dintr-un spațiu cultural în altul, de la o limbă la alta, în căutarea unei noi identități. Am scris această piesă prin 1986, când eram deja obosit de literatura cu 'cheie', chiar și de 'rezistența prin cultură'.

A scris-o cu gândul la clovnii lui Fellini, propunându-și să treacă din lumea metaforelor și a aluziilor — atât de uzitate în acea vreme — la o poveste realistă, inspirată de o lume la fel de tristă, în care steaua, oricât de norocos ai fi, apune mult prea devreme, lăsând loc amintirilor, ca principală resursă de supraviețuire.

Aleasă în 1991 drept cea mai bună piesă a anului, la concursul UNITER, Angajare de clovn a devenit una din cele mai jucate piese contemporane și nu doar pe scenele noastre. 'Această piesă mi-a purtat noroc — povestește autorul. După ce am tradus-o în franceză, ea și-a găsit imediat un ecou în Franța și în alte multe țări, a fost unul din marile mele succese la Avignon dar și în Germania, Italia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Turcia, Polonia...'.

Actuala montare de la Naționalul bucureștean aduce în lumina reflectoarelor o nouă viziune asupra textului, într-o geometrie variabilă — a Sălii Studio, deosebit de ofertantă din acest punct de vedere, în care veți putea admira în voie talentul celor trei tineri intepreți, Petre Ancuța, Emilian Mârnea și Florin Călbăjos — distribuiți într-o ipostază foarte apreciată în lumea circului, aceea de clovn muzical. Trei dintre cei mai tineri actori ai trupei TNB interpretează rolurile celor trei clovni bătrâni. O provocare extraordinară la început de carieră!

Absolvenți, în 2011, ai Facultății de Teatru din Cluj, la clasa renumitului profesor Miklos Bacs, cei trei actori-muzicieni au evoluat deja cu mult succes pe scenele TNB în spectacolele 'ActOrchestra' (regia Horia Suru), 'Magic Național' precum și în duelul teatral 'Caramitru — Mălăele...', ambele în regia lui Ion Caramitru.

Cu 'Angajare de clovn', teatrul și circul pot fi văzute pentru prima dată împreună în 'arena' redescoperită a Sălii Studio, într-o poveste tragicomică, cu tineri cărunți și bătrâni care ies din scenă mai tineri de cum au intrat, cu pitici și uriași și câini de circ, jonglerie, actorie-magie-măiestrie, revelații peste revelații, dar mai ales cu sonorități capabile să domolească gerul unor seri aspre de iarnă.

'Îmi place să fiu provocat și m-am autoprovocat să conduc această aventură artistică, împreună cu acești foarte talentați și tineri actori', mărturisește Ion Caramitru, invitându-vă să le fiți complici într-o întâmplare nemaipomenită, o joacă de-a viața și de-a moartea în care nimic nu este ce pare a fi, animată de personaje fantastice, de amintiri colosale și acrobații sufletești de risc înalt.

Spectacole de avanpremieră: 28, 29 decembrie 2016 și 7 ianuarie 2017, ora 19,30, la Sala Studio.

Angajare de clovn, de Matei Vișniec

Regia: Ion Caramitru

Decorul: Florilena Popescu Fărcășanu

Costumele: Liliana Cenean

Light design: Chris Jaeger

Animație video: Matei Branea

Coregrafia: Florin Fieroiu

Ilustrația muzicală: Călin Țopa

Creator păpuși: Ioana Creangă

Distribuția:

Filippo: Petre Ancuța

Nicollo: Emilian Mârnea

Peppino: Florin Călbăjos

Artiști de circ (Circul Globus): Magicianul Antonio, Vanda Rotaru , Constantin Rotaru, Clovnul Cristiano (cu Miss & Eliz), Bogdan Andreescu, Camelia Lazăr, Valentin Iancu, Mariana Ionescu, Cristian Enoiu, Alyssa Andreescu, Aysha Ibeido, Gamze Saldiz, Julia Petreanu, Marius Gagiu, Robert Stan, Robert Stan Jr., Tiberiu Eftimie

Amfitrioni muzicali: Clara Toplicianu, Lorena Sanda

Figurație: Viorel Florea, Aurelian Ungureanu

Petre Ancuta, Emilian Marnea si Florin Calbajos

Olivia Chirvasiu

Consultant artistic

TNB, Strategii Culturale, Comunicare și Relatii Publice