Publicat: 3 Februarie, 2018 - 13:39
Share

Teatrul de Comedie prezintă miercuri 7 februarie, ora 19.00, la Sala Nouă, premiera oficială a spectacolului MAGAZINUL DE SINUCIDERI după Jean Teulé, traducerea Magda Răduță, regia și dramatizarea Marina Diana Hanganu, scenografia Sabina Veșteman și Bianca Veșteman, muzica Răzvan Apetrei, coregrafia și mișcarea scenică Alexandra Apetrei, video Armine Vosganian și Cristian Vlădescu, animații Bogdan Nedelcu și Vlad Gheorghe.
Distribuția spectacolului este formată din Liviu Pintileasa (Mishima), Armine Vosganian (Lucrece), Maria Mitu (Alan), Irina Ștefan (Marylin), Răzvan Krem Alexe (Ernest)
Jean Teulé este romancier, creator de benzi desenate, regizor de film și scenarist francez. După succesele înregistrate cu volumele Curcubeu pentru Rimbaud, Baladă pentru un tată uitat și Eu, François Villon, publică în 2007 poate cel mai cunoscut și mai iubit roman al său, Magazinul de sinucideri. În 2012, romanul a stat la baza unui lung-metraj de animație, realizat de Patrice Leconte.
Într-un oraș în care optimismul nu mai are loc, familia Tuvache conduce un magazin care vinde celor lipsiți de speranță soluții cât mai speciale de „evadare din viață”. În această familie înnegurată se naște însă un copil care vede lumea în cu totul alte culori, motiv pentru un conflict ireconciliabil. Va reuși oare să coloreze și viețile celorlalți? Spectacolul Teatrului de Comedie este o comedie neagră de la care pleci iubind și mai mult viața.
Am ales să adaptez romanul lui Jean Teulé pentru că ne propune o variantă hiperbolizată în cheie comică a unor anxietăți reale, actuale, dar proiectate într-un viitor apropiat. Povestea sfidează convenția strict realistă și aprinde imaginația, așa că am transformat-o în musical. La
nivel macro-social, spectacolul satirizează capitalismul din ce în ce mai agresiv – sinuciderea a
devenit brand de lux, deci un segment important din capitalul cultural, social și economic! În prim
plan se află traseul familiei Tuvache, din care lipsesc acceptarea reciprocă și comunicarea,
sugrumate de mecanismul lumii cu susul în jos. Textul lansează, totodată, întrebări de natură
filozofică despre sensul vieții și sursele fericirii, întrebări cărora nu mi-am propus să le dăm un
răspuns în acest spectacol. Din contră, am dorit ca ele să pulseze mereu dincolo de comic,
precum o linie melodică neliniștitoare. Oferim, totuși, o cale de a lupta cu depresia și disperarea:
„Dacă viața nu mai vrei să o trăiești / Trebuie să iubești / Dacă pân-acuma încă n-ai aflat / Să
trăiești e minunat.” (Marina Diana Hanganu)
Proiect câștigător la concursul COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediția a VIII-a, 2017
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Teatrul de Comedie.

 

Tag-uri Nume: