28 noiembrie 2021

Premiera operei „Elixirul dragostei” încheie Festivalul de Operă, Operetă şi Balet 2021!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Sâmbătă şi duminică, 27 şi 28 noiembrie 2021, de la ora 18.30, în Sala Operei Braşov, Festivalul de Operă, Operetă şi Balet 2021, ediţia a XVIII-a, se încheie cu o premieră: spectacolul cu opera „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti! Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială pe 12 mai 1832, la the Teatro della Canobbiana din Milano, iar astăzi face parte din repertoriul curent al marilor teatre din lume.

Alături de Vincenzo Bellini şi Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti a fost unul dintre compozitorii reprezentativi ai stilului bel canto. Printre lucrările cele mai apreciate ale compozitorului italian se numără: „Maria Stuarda” (1834), „Linda de Chamonix” (1842), „Don Pasquale” (1843), „Lucia di Lammermoor” (1835).
Acţiunea operei „Elixirul dragostei” se desfăşoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea.

Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferenţă. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan şi a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câştige dragostea Adinei. În sat îşi face apariţia doctorul Dulcamara, un şarlatan care vinde licori „făcătoare de minuni”. Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele „Isolda”, dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieşi profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina şi care nu este altceva decât vin („È Borda˛, non elisir”). Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferenţă pe Nemorino şi acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri. Tânărul îndrăgostit se înrolează şi el în armată, în căutarea unei vieţi mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz şi, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi surprinde pe cei doi împreună, dar acceptă cu fruntea sus înfrângerea. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă şi mai vinde, astfel, câteva sticluţe.
Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuşi descriind „Elixirul dragostei” drept o „melodrama giocoso” (o melodramă veselă). Celebra arie a lui Nemorino, „Una furtive lagrima” (în care eroul îşi exprimă cele mai profunde şi sincere emoţii), demonstrează că opera are de-a face cu oameni şi sentimente profunde.
Din punct de vedere stilistic, opera „Elixirul dragostei” este deosebit de variată. Fiecare dintre personaje cântă o partitură care reflectă propria personalitate. Aşa că avem parte de arii vesele ale vânzătorului Dulcamara, bunătate populară simplă din partea lui Nemorino, refrenuri consistente şi multă muzică impunătoare de la sergentul Belcore. Cel mai interesant este că partitura muzicală a Adinei se dezvoltă în operă, maturizându-se de la arii cochete, fragile în actul I la duete mult mai directe şi sincere în actul al II-lea. Ştim că Adina se îndrăgosteşte de Nemorino pentru că stilul ei devine din ce în ce mai asemănător cu al lui.

Regia artistică şi lighting design-ul acesteui spectacol îi aparţin Claudiei Machedon (Opera Naţională Bucureşti). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Scenografia este semnată de Rodica Garştea. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mişcare scenică: Ramona Mezei.

Dirijor cor: Dragoş-Mihai Cohal. Asistenţi regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraş. Regie scenă: Marilena Aldea.

Distribuţia 27 noiembrie 2021:
Adina – Silvia Micu
Nemorino – Liviu Iftene
Belcore – Valentin Marele
Dulcamara – Lorand Cristian
Gianetta – Asineta Răducan
Soldat – Cristian Dicu

Asistenţii lui Dulcamara – Adrian Scriminţ, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Distribuţia 28 noiembrie 2021:
Adina – Emilia Giol (invitată)
Nemorino – Mihai Irimia
Belcore – Adrian Mărcan
Dulcamara – Marian Reşte
Gianetta – Sonia Hazarian
Soldat – Florin Grama
Asistenţii lui Dulcamara – Adrian Scriminţ, Matei Rada, Deak Attila Valentin

Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov.

Preţ bilete: 50 lei (Pentru aceste spectacole nu mai sunt bilete disponibile!)

Biletele se vând atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât şi la sediul Operei Braşov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informaţii se pot obţine la telefon: 0268-419380.

În stagiunea 2021 – 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă şi operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

În situaţia în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Municipiul Braşov a depăşit pragul de 6/1.000 de locuitori, participarea la evenimentele Operei Braşov va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.

Pe toată durata desfăşurării spectacolului, purtarea măştii este obligatorie! Va fi respectată distanţarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentaţi simptome de infecţie respiratorie, să rămâneţi acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră şi nici pe ceilalţi participanţi la eveniment. Vă mulţumim pentru înţelegere!

Eveniment desfăşurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.