31 iulie 2021

Premieră: Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări), de Mihai Mihalcea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ora 19:30,
24 & 25 iulie 2021
Bd. Mărășești
80-82
Cum readuci în scenă, după 18 ani, o lucrare coregrafică și politică? Descoperă povestea unei instalații scenice cu ecouri internaționale, revizitată la CNDB în 2021.

”Nu ne amintim, ci ne rescriem amintirile”, asta spune coregraful Mihai Mihalcea întorcându-se cu detașare la propria creație „Stars High in Amnesia’s Sky”, care a avut premiera inițială în 2003.

Creată într-un context în care în arta românească începea să se facă simțită apariția mai multor creații cu estetici foarte diferite de ceea ce se putea vedea de regulă pe scenele din România, lucrarea „Stars High in Amnesia’s Sky” este văzută pe scena internațională drept o instalație scenică inteligentă și bine gândită, a cărui abordare minimalistă a scos în evidență complexitatea întrebărilor coregrafice și politice pe care le-a lansat.

Actuala creație – ”Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări)” – are ca punct de plecare lucrarea din 2003. În centrul atenției noii lucrări nu se află neapărat lucrarea originală, ci mai cu seamă contextul care a favorizat apariția sa. Este un exercițiu de transmitere spre o altă generație de artiști a unor fragmente de istorii rămase prezente doar în memoria participanților direcți la evenimentele de atunci.

În dispozitivul scenic actual se amestecă pe suprafața instabilă a prezentului texte, sonorități, imagini și acțiuni, amintiri, istorii personale și colective care sunt rescrise și reactivate performativ. Alături de o nouă generație de interpreți, în lucrare revine de această dată și Eduard Gabia, unul dintre artiștii care a performat în versiunea originală din 2003.

Direcție artistică:
Mihai Mihalcea

Cu:
Eduard Gabia
Smaranda Găbudeanu
Alina Lupeș
Amelia Motea
Claudiu Silvianu