Publicat: 27 August, 2013 - 09:03
Share

Lansarea lucrărilor de execuţie a gazoductului Iaşi-Ungheni are loc într-o zi cu semnificaţie simbolică pentru Republica Moldova – Ziua Independenţei. Momentul reprezintă punerea efectivă în practică a Declaraţiei comune privind cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, semnată la nivel de prim-miniştri, la 17 iulie 2012.

De la Iaşi la Ungheni, instalaţia va avea o lungime de 43 kilometri. Gazoductul trebuie să fie gata până la sfârşitul anului.

Victor Ponta spune că, în plus, România va colabora cu vecinii de peste Prut în trei domenii importante: justiţie, educaţie şi sănătate.

Victor Ponta le-a promis moldovenilor şi reducerea taxelor consulare pentru a repara o nedreptate comisă de fostul executiv în 2010.

Şi i-a anunţat că, în două săptămâni, studioul TVR, închis în perioada comunistă, va funcţiona din nou la Chişinău.

Cred că o mai bună informare, libertatea presei, posibilitatea de a avea acces la informaţie în ambele ţări, este foarte importantă, a subliniat Victor Ponta.

Proiectul gazoductului Ungheni-Iaşi face parte din Programul Operaţional Comun 'România - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013' şi va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.