25 septembrie 2022

Premierul armean, Nikol Pashinyan denunță la ONU că Azerbaidjanul vrea să invadeze Armenia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Nikol Pashinyan subliniază că riscul unei agresiuni suplimentare din partea Azerbaidjanului rămâne foarte mare.

„La 13 septembrie, Azerbaidjanul a lansat o agresiune nejustificată împotriva teritoriului suveran al Armeniei, vizând 36 de așezări. Acesta nu a fost un incident de frontieră, ci un atac direct asupra teritoriului suveran al Armeniei”, a declarat premierul Nikol Pashinyan în timpul discursului său în marginea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

„Atacul Azerbaidjanului a vizat civili și infrastructura civilă. Jermuk este un oraș turistic, dar astăzi toate hotelurile sunt închise ca urmare a agresiunii azere”, a spus Pashinyan.

El a amintit că jurnaliştii şi ambulanţele au fost atacate.

Pashinyan a spus că numărul persoanelor ucise și dispărute ca urmare a agresiunii Azerbaidjanului ajunge la 207, inclusiv 3 civili care au fost uciși și 2 sunt considerați dispăruți. În plus, 293 de soldați și 7 civili au fost răniți și cel puțin 20 de soldați au fost capturați.

Premierul armean a asigurat că există fapte care Stau mărturie legat de tortura la care au fost supuși soldații capturați, precum și vânătăile. El a menționat că armata azeră a torturat femei armene și a fotografiat acele scene.

„Discursurile oficiale demonstrează că Azerbaidjanul intenționează să ocupe noi teritorii din Armenia. Riscul unei noi agresiuni din partea Azerbaidjanului rămâne foarte mare, având în vedere că Azerbaidjanul încalcă încetarea focului în fiecare zi”, a spus Pashinyan.

Oficialul, cu această ocazie, a criticat OTSC, menționând că cea mai mare agravare a situației a venit din cauză reacțiilor inadecvate ale organizațiilor de securitate din regiune, care au stârnit întrebări serioase în rândul armenilor.

Premierul armean, în timp ce se află la New York, a semnalat pentru ziariștii prezenți la o conferință de presă ca nu are probleme să se întâlnească la Praga cu partea turcă, în timp ce Erdogan îl va întreba pe Aliyev dacă să meargă sau nu.

U această ocazie, s prezentei sale la sediul organizației internaționale, Pashinyan a mai cerut ONU o misiune internațională de observare a granițelor cu Armenia.

În acest moment, se discută chestiunea participării delegației turce la următoarea reuniune a Comunității Politice Europene de la Praga. Dacă problema va fi rezolvată pozitiv, nu este exclusă o întâlnire între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, în marginea forumului.

Acest lucru a fost declarat jurnaliştilor de la Casa Turciei din New York chiar și de Erdogan, comentând rezultatele vizitei sale în Statele Unite pentru a participa la deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, transmite astăzi agenţia statală de presă Anadolu.

Totodată, liderul turc a subliniat că înainte de așteptata întâlnire cu șeful guvernului armean, intenționează să discute această problemă cu omologul său azer.

„Partea armeană a exprimat anterior ideea unei întâlniri pe următoarea platformă. Poate că vom avea ocazia să discutăm acolo toate aceste probleme. Cu toate acestea, desigur, vom avea și anumite inițiative în Caucaz. Momentan este încă în faza de planificare. Vom discuta aceste probleme cu fratele meu Ilham Aliyev și, în funcție de asta, vom lua măsuri”, a spus Erdogan.

„Nu este exclusă o întâlnire între premierul armean, Nikol Pashinyan și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan în timpul evenimentului care va avea loc la Praga”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe armean, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor de la Armenpress.

„Această întâlnire nu a fost confirmată. Dacă întâlnirea este aprobată, vom informa publicul în timp util”, a spus Vahan Hunanyan.

Prima întâlnire a Comunității Politice Europene, propusă în mai 2022 de președintele francez Emmanuel Macron, va avea loc la Praga pe 6 octombrie, înaintea unui summit informal al UE programat pentru 6-7 octombrie, au declarat surse din Uniunea Europeană. mai devreme luna asta. Obiectivul principal al forumului este de a purta discuții politice pe probleme strategice „de interes comun pentru continentul european”. La întâlnire sunt invitate toate cele 27 de state membre UE, șase țări din Balcanii de Vest, precum și Norvegia, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Regatul Unit, Ucraina, Moldova, Georgia, Turcia, Azerbaidjan și Armenia.

Erdogan a declarat pe 25 iulie că țara sa așteaptă pași concreți din partea Armeniei pe calea normalizării relațiilor bilaterale. Cu două săptămâni mai devreme, pe 11 iulie, a avut loc o convorbire telefonică între premierul Armeniei și președintele Turciei. Erevanul și Ankara au vehiculat apoi un mesaj identic în conținut, afirmând că Pashinyan și Erdogan s-au felicitat reciproc cu ocazia sărbătorii islamice Eid al-Adha (Eid al-Adha) și a Zilei Schimbării la Față a Domnului (vardavarul armean). Liderii țărilor vecine au subliniat importanța procesului de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Turcia, care va contribui la întărirea păcii și stabilității în regiune. Pashinyan și Erdogan și-au exprimat, de asemenea, speranța că acordurile încheiate în cadrul reuniunii de la 1 iulie a reprezentanților speciali ai celor două țări vor fi implementate cât mai curând posibil.

În cadrul celei de-a patra întâlniri ordinare de la Viena din 1 iulie, reprezentanții speciali ai Armeniei și Turciei au convenit asupra posibilității de a trece granița terestră armeano-turcă pentru cetățenii țărilor terțe și de a efectua transport aerian direct de mărfuri între Armenia și Turcia.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto Twitter Nikol Pashinyan