Publicat: 15 Iunie, 2016 - 10:41

Prim-ministrul Dacian Cioloş face o vizită de lucru în Canada, pe 14-15 iunie, unde va avea întrevederi cu omologul său, Justin Trudeau, cu preşedinţii Senatului şi Camerei Comunelor, precum şi cu Guvernatorul Canadei, iar printre problemele abordate se va afla şi cea a vizelor pentru români.

"Un obiectiv major al vizitei este discutarea problematicii vizelor pentru cetăţenii români la nivelul politic al dialogului româno-canadian, în complementaritate cu formatul tripartit România-Canada-Comisia Europeană. Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregatirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA)", anunţă Guvernul României, printr-un comunicat remis mass-media.

În document se mai spune că premierul român are programate întrevederi cu premierul canadian Justin Trudeau, cu preşedinţii Senatului, George J. Furey, şi al Camerei Comunelor, Geoff Regan, cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din acest stat nord-american.

"Vizita marchează prima întrevedere bilaterală româno-canadiană la nivel de prim-ministru în ultimii zece ani. De asemenea, va fi prima primire a unui prim-ministru de la instalarea în octombrie 2015 a guvernului liberal canadian condus de Justin Trudeau", se mai arată în comunicat.

Totodată, documentul emis de Guvernul de la Bucureşti aminteşte că "dintre statele membre UE, România şi Bulgaria sunt singurele faţă de care Canada menţine regimul de vize. România a renunţat din 2002 la obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii canadieni, conformându-se reglementărilor în materie ale UE. Un nou summit UE-Canada, ce va face trecerea la o cooperare politică şi economică dintre UE şi Canada, aprofundată, pe baze superioare, este avut în vedere pentru sfârşitul lunii octombrie 2016."