Publicat: 25 Octombrie, 2016 - 16:00
Share
Obiectivul guvernului este sa finalizeze autostrada Pitesti - Sibiu "cel tarziu în 2022"

Premierul Dacian Cioloș a facut, marți, 25 octombrie, o vizită, începând cu ora 14:00, la Centrul Tehnic Renault din Titu, judetul Dambovita

La terminarea vizitei Premierul şi şeful grupului Renault România, Yves Caracatzanis au ţinut o scurtă conferinţă iar Premierul a raspuns unei intrebari legate de autostrada Pitesti - Sibiu.
"Ne dorim nu doar construcția de autoturisme, dar și — așa cum statul investește — sectorul privat să investească din ce în ce mai mult în partea de cercetare-dezvoltare. Nu doar pentru că acesta este viitorul dezvoltării sectorului industrial, dar și pentru că România are un potențial de valorificat în acest domeniu al ingineriei, al cercetării, dezvoltării și inovării aplicate. Cred că a sosit vremea să creăm condiții din ce în ce mai bune pentru ca acești specialiști români care în momentul de față sunt nevoiți să meargă în altă parte pentru a câștiga mai bine și pentru a-și pune în valoare competențele, să poată să rămână în țară și să contribuie la dezvoltarea performanței și a competitivității sectorului industrial", a declarat premierul.

“Obiectivul e să lansăm licitaţiile pentru proiectul tehnic în aşa fel încât, dacă nu în 2021, cel târziu în 2022 să putem finaliza acest proiect, dacă ne ţinem de actualul  calendar. Urmează să fie finalizate studiile de fezabilitate pe anumite loturi din ea, pe capete cel puţin, iar pentru acele loturi să lansăm din nou licitaţii pentru proiectul tehnic, la începutul lui decembrie. Mai spre final de an am vrea să lansăm licitaţii şi pentru celelalte loturi”, a explicat Cioloş.

Pana la sfarsitul anului trebuie sa se lanseze licitatiile pentru studii de fezabilitate, pe proiecte tehnice si chiar pe inceperea de lucrari pentru cat mai multe dintre proiectele care "sunt blocate dintr-un motiv sau altul". "Detalii puteti primi de la ministrul Transporturilor!"

Ciolos a facut declaratii si despre anularea timbrului de mediu de catre Parlament: “Noi guvernul am susţinut această eliminare a taxei. Suntem de acord  ca ea să fie una mai adaptată realităţii. Dar când elimini nişte taxe trebuie să vezi ce pui în locul lor. Cu eliminarea acestei taxe eliminăm şi fondul pentru programul Rabla sau Casa Verde. Cu siguranţă sunt multe taxe pe care românii le plătesc şi nu îşi au rostul, dar trebuie să vedem ce punem în loc pentru a finanta astfel de programe”.
Şeful grupului Renault România, Yves Caracatzanis, a refuzat să facă comentarii asupra eliminării timbrului de mediu, pe motiv că este vorba de o lege care tocmai a fost adoptată.

In schimb Cioloş a subliniat: ”O să văd care e analiza ministerelor. Nu suntem împotriva eliminării taxelor, și noi am eliminat unele taxe. Nu trebuie să trecem dintr-o extremă în alta. În unele cazuri, eliminând taxele, înseamnă o presiune pe buget, ceea ce va duce la mărirea de impozit. Vom vedea dacă vom contesta la CCR, dar nu legea, ci anumite prevederi. Suntem în afara legii, în ceea ce privește eliminarea taxei TV. M-aș bucura ca cei care au decis asta, să vină să ne spună cum să înlocuim și să finanțăm televiziunea publică. Trebuie să fim responsabili în deciziile pe care le luăm. Fără timbrul de mediu, nu vom mai putea susține programul Rabla.”