Publicat: 11 Mai, 2016 - 20:57
Dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS)

 Premierul Dacian Cioloș participă joi, 12 mai, la ceremonia, organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu, dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS). Acest sistem reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

          La eveniment vor participa înalți oficiali români, reprezentanți ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forțelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, precum și ai autorităților locale.

          ”România a susținut de la început eforturile aliate pe linia apărării antirachetă, în baza principiilor indivizibilității securității şi solidarității aliate. România sprijină acoperirea completă a teritoriului, populațiilor şi forțelor aliate din Europa. Apărarea antirachetă presupune un efort colectiv, iar prin găzduirea Facilității de la Deveselu România îşi asumă concret un astfel de efort”, consideră premierul Dacian Cioloș.

          Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă, decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al ţării noastre atât în relația bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziției României de Aliat de încredere în cadrul NATO.

          Proiectul româno-american de la Deveselu contribuie substanțial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securității României și la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

          Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea Ministerului Apărării Naționale. Construcția facilității antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaționale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie.

 

 

PROGRAMUL VIZITEI LA UNITATEA DE SPRIJIN NAVAL DE LA DEVESELU

 

12.00-12.45           Ceremonia cu prilejul căreia vor rosti discursuri premierul Dacian Cioloș și alți înalți oficiali ai SUA și ai NATO

 

12.45-13.00           Turul centrului de comandă al Facilităţii antirachetă

 

13.00-13.15           Conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu adjunctul Secretarului apărării al SUA, Robert Work

 

13.20                     Întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg  

 

13.45                     Semnarea în Cartea de Onoare a Bazei militare Deveselu

 

 

Localizare: 

Geolocation is 44.0552259, 24.3905146