Publicat: 24 Mai, 2016 - 09:25
Share

Prima etapă a vizitei în SUA a premierului Dacian Cioloș a inclus o vizită la centrul de cercetare avansată al Ford Motor Company, compania care, de la preluarea uzinei de la Craiova, a investit peste 1 mld. de euro pentru susținerea operațiunilor în România. Vizita de la centrul de la Dearborn, langă Detroit, a cuprins o trecere în revistă a centrului de cercetare, a centrului pentru vehicole autonome, noi tehnologii și stocare a energiei sș materialelor avansate. Tot aici, premierul s-a întâlnit cu un grup de ingineri români care lucrează în acest centru de excelență al industriei auto. Delegația română condusă de premier a avut discuții cu conducerea companiei, reprezentată de dl. Mark Fields, CEO Ford Motor Company, Zoad Ojakli , vicepreședinte al grupului Ford pentru relații internaționale, Stephen Biegun, vicepreședinte relații guvernamentale internaționale și d-na Sarah Cartmell, director relații internaționale. Premierul Dacian Cioloș și-a manifestat interesul pentru continuarea investițiilor în uzina de la Craiova, conform noilor angajamente confirmate prin întâlnirile între oficiali români și conducerea locală a companiei.

"Vrem ca uzina de la Craiova să se dezvolte pe liniile de producție agreate cu statul român, în interesul producătorului american și al economiei din zonă. Statul român va acorda întregul sprijin pe care îl poate susține în condițiile legii, pentru consolidarea acestei investiții. Consider că oportunitățile sunt mai mari și am invitat compania Ford să se gândească la dezvoltarea și extinderea producției cu elmente de tehnologie inovatoare, care să țină de autoturismele ecologice și electrice, care, am vazut la centrul lor de inovație, sunt autoturismele viitorului", a declarat premierul Dacian Cioloș.

Un alt subiect de interes l-a reprezentat susținerea de către compania Ford a demersului de a dezvolta un mediu propice pentru dezvoltarea elementelor inovatoare și a producției de componente. De asemenea, premierul Cioloș a invitat compania americană să se implice în organizarea învățământului vocațional pentru care Guvernul României pregătește un cadru instituțional adecvat.

În cursul zilei de ieri, premierul  a avut și un prânz de lucru împreună cu o serie de reprezentanți din conducerea unor companii din zona Michigan interesate de a investi sau deja active în Romania, ca Waldbirdge, Federal Mogul, Steelcase Inc, Kimball Electronics, Delphi, Michigan Economic Development Corp.

Programul a mai a mai inclus o întâlnire cu primarul orașului Detroit, Micheal Duggan.