Publicat: 15 Martie, 2017 - 17:25
Share
Foto AMOS News

Incepută de Romsilva, sub semnul improviaţiei organizatorice, Luna Plantării Arborilor a şi-a marcat începutul, pe o vreme "câinoasă", la Cantonul Silvic nr. 13 Cot-Drăgan din cadrul Ocolului Silvic Slobozia, Direcția Silvică Ialomița.

Invitatul de onoare, care s-a lăsat aşteptat, a fost premierul Grindeanu împreună consilierul său onorific Marian Neaşcu, iar rolul de gazdă a fost preluat din zbor de ministra Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, în timp ce directorul RNP s-a retras, pe nesimţite, în eşalonul doi al asistenţei fără de grai. La acțiune au participat, pe lângă prefect, președintele consiliului județean, primar municipiului și grupe de preșcolari de la grădinița Junior și elevi de la Liceul Pedagogic din Slobozia.

După marcarea evenimentului prin plantarea unui frasin "cu asistenţă", a urmat o conferinţă de presă direct "în glod" începută cu o propunere de inversare a locurilor: "Pot să vin eu să filmez să văd cum plantează presa!".

Adriana Petcu a deschis această inedită conferinţă: „După cum știți, pe 15 martie se deschide Luna plantării arborilor, care se va încheia pe 15 aprilie. Această perioadă este propice din toate punctele de vedere plantării arborilor. De aceea astăzi ne aflăm aici, ca să deschidem oficial evenimentul. Pentru Guvernul României reprezintă o prioritate creșterea fondului forestier și acțiunea de împădurire. Avem onoarea ca astăzi să-l avem alături și pe premierul României, domnul Sorin Grindeanu”.

Premierul a fost concis în declaraţii: „Mă bucur că mă aflu la Ialomița, un județ care, din acest punct de vedere, are un deficit în ceea ce privește zona de păduri. Și este un semnal pe care eu și doamna ministru dorim să-l dăm, un semnal și către celelalte județe din țară, ca aceste tipuri de acțiuni să continue peste tot. Oricât am încerca să îmbunătățim acest cadru legal, fie că vorbim de extinderea programului Radarul Pădurilor și alte programe informatice care să acopere această zonă, oricât am face aceste lucruri, nu ne putem pune în fața drujbelor, a lăcomiei sau iresponsabilității unor cetățeni de-ai noștri și nu numai. Singurul scut pe care putem să-l facem este dat de oamenii legii și de cei care aplică legea, dar nu numai, ci și de spiritul civic pe care fiecare dintre noi trebuie să-l avem din acest punct de vedere (…)

Premierul a afirmat că în urmă cu o săptămână a primit un raport de la Ministerul de Interne care arată că anul trecut controalele în privinţa exploatărilor de păduri au fost scăzute, apreciind că acest caz este un semnal de alarmă.

"Acel raport arată o creştere (...) a infracţionalităţii şi în acest domeniu", a spus premierul. El a subliniat că interesul României este să nu fie doar exportator de produse brute din lemn, ci să dezvolte industria autohtonă de produse finite, adăugând că aşteaptă propuneri din partea Ministerului Apelor şi Pădurilor.

Adriana Petcu a precizat că până la programul Radarul Pădurilor exista un volum de 8 milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal, iar estimările Gărzii de Mediu pentru anul 2016 sunt de 200.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal.(Viorel Andronic)