6 iulie 2022

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă începe astăzi prima vizită la Bruxelles

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 20 – 21 decembrie, o vizită la Bruxelles, pentru întrevederi cu înalţi oficiali ai instituţiilor europene şi ai NATO.

Programul vizitei va debuta, luni, cu un dineu de lucru cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Marţi, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmată de întâlniri cu vice-preşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, vice-preşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis, precum şi cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport.

În cadrul întrevederilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va transmite deschiderea deplină a noului executiv român pentru consolidarea dialogului cu instituţiile europene, va prezenta priorităţile noului Guvern de la Bucureşti, cu accent pe gestionarea eficientă a pandemiei, implementarea PNRR şi accelerarea pregătirii pentru tranziţia ecologică şi digitală. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, de asemenea, angajamentul României de a contribui la consolidarea rezilienţei Uniunii Europene şi a statelor sale membre, în actualul context pandemic şi în lumina lecţiilor învăţate din criza recentă.

Totodată, premierul Ciucă va aborda tema securităţii energetice, cu accent pe problema preţurilor la energie şi menţinerea rolului gazului şi a energiei nucleare în perioada de tranziţie ecologică, un element esenţial pentru stabilitatea economică a României. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va sublinia, în egală măsură, şi importanţa demersurilor pentru susţinerea tranziţiei digitale, evidenţiind contribuţia pe care implementarea PNRR o va putea avea pentru atingerea acestui obiectiv, complementar eforturilor de relansare economică. Vor fi, de asemenea, abordate dosarele privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv privind aderarea României la spaţiul Schengen.

În cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei de securitate, cu accent pe evoluţiile din Vecinătatea Estică şi Marea Neagră.

Cu această ocazie, cei doi înalţi oficiali vor discuta şi despre viitorul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat anul viitor la Summit-ul Alianţei de la Madrid, în negocierea căruia România este hotărâtă să se implice substanţial, inclusiv în contextul în care ţara noastră a fost primul stat aliat care a susţinut, încă din noiembrie 2019, necesitatea actualizării acestui document programatic al Alianţei.

Totodată, premierul Nicolae-Ionel Ciucă va reitera determinarea Guvernului României de a contribui activ la misiunile şi operaţiile Alianţei Nord-Atlantice şi va reitera angajamentele executivului român în ceea ce priveşte cheltuielile aliate pentru apărare.