Publicat: 26 Octombrie, 2015 - 18:19
Share

Primul Ministru Victor Ponta s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu membrii Coaliției naționale pentru integrarea refugiaților, formată din miniștri, factori de decizie din instituțiile statului și ai societății civile. În cursul reuniunii au fost analizate o serie de aspecte concrete, legate de integrarea celor câteva mii de refugiaţi care vor ajunge în România, pe măsură ce se va pune în aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiaţi sosiţi în ultimele luni în sudul Europei.

Între problemele care vor trebui să îşi găsească o rezolvare legislativă rapidă se află simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiaţii trebuie să-l parcurgă pentru a putea fi integraţi ulterior. De asemenea, vor trebui aplicate modificări ale legislaţiei şi create mecanisme care să permită accesul refugiaţilor la învăţarea limbii române, la accesul gratuit al copiilor, dar şi al unora dintre adulţi, la educaţie, pentru asigurarea unei asistenţe medicale de bază prin eliberarea unui card special de sănătate, accesul pe piaţa muncii, dar şi la diverse forme de formare profesională, accesul la servicii  bancare ş.a.

S-a precizat că până pe 10 noiembrie, la nivelul unităţilor administraţiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spaţiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiaţilor. De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice va organiza în săptămânile următoare câteva centre teritoriale în care se vor desfăşura activităţile specifice de învăţare a limbii române, după metode asemănătoare „anului pregătitor” pe care îl parcurg studenţii străini înscrişi în învăţământul universitar.

Expertiza organizaţiilor non-guvernamentale în domeniul primirii şi integării refugiaţilor şi azilanţilor s-a dovedit extrem de utilă în identificarea unor soluţii punctuale la numeroasele provocări pe care se apreciază că le va duce cu sine fluxul de refugiaţi.

S-a stabilit ca următoarea reuniune a Coaliției naționale pentru integrarea refugiaților să aibă loc pe 16 noiembrie a.c şi s-a hotărât ca până atunci să se desfăşoare activităţi pregătitoare pe cinci grupuri de lucru: soluţii de armonizare legislativă, integrarea socială, integrarea culturală, integrarea locală, necesarul de logistică primară.