Publicat: 15 Noiembrie, 2012 - 09:19
Share

Joi, premierul Victor Ponta va afla dacă președintele Traian Băsescu îi va permite sau nu să reprezinte România la Consiliul European de la sfârşitul lunii Noiembrie.

Săptămâna trecută cei doi au avut o întâlnire de o oră care a decurs "peste așteptările" lui Ponta, fiind dat, astfel, un prim semnal de aparent dezgheţ în relaţia Preşedinţie-Guvern.
 
Victor susţine că tema summitului extraordinar al Uniunii Europene cu privire la bugetul pentru 2014-2020 ţine de competenţa Guvernului. Totuşi, premierul spune că nu va participa la reuniune dacă Băsescu nu îl va mandata, aşa cum au hotărât judecătorii Curţii Constituţionale.

Discuţia de azi dintre premier şi preşedinte vine după ce Victor Ponta a participat la reuniunea prim-miniştrilor din statele membre ale grupului ,,Prietenii coeziunii". Întâlnirea celor doi va avea loc la ora 16, la Palatul Cotroceni.

 
Nu este, însă, o noutate nici faptul că, în interiorul USL, Ponta s-a aflat tot timpul sub presiunea pusă de partenerul său, Crin Antonescu, care i-a declarat război total preşedintelui şi, prin urmare, refuză orice dialog cu acesta. Iar pretenţiile lui Antonescu vizează şi persoana lui Victor Ponta.

Plenul Senatului a adoptat, la finele lunii Iunie, Legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.
 
 Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.
 
 Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
 
 Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.