Publicat: 24 Ianuarie, 2019 - 13:48
Corespondenţă specială de la Carmen Dinu, Bruxelles

Criza de încredere la nivel european, Brexit, bugetul multianual al UE, dar și politica de coeziune au fost câteva dintre temele abordate de premierul Viorica Dăncilă la Bruxelles, la sesiunea plenară a Comitetului Economic şi Social European.

"O criză profundă de încredere la nivel european, a criză a dublului standard şi o divizare a Europei, într-adevăr, aceasta este situaţia actuală şi trebuie să pornim de la situaţia reală pentru a găsi soluţiile care să ducă la o ameliorare a acestei situaţii", s spus premierul, subliniind cǎ nu avem nevoie de o Europa divizată, cu dublu standard, ci de o "Europă unită şi în care toate statele membre să fie tratate în mod egal, iar acest lucru nu depinde decât de noi, de modul în care ne vom raporta la provocările existente, de modul în care vom da răspunsul aşteptat de cetăţeni. Dacă vom continua divizând şi mai mult Europa, atunci nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetăţenii europeni", a spus Dăncilă, va răspuns la întrebările ce i-au fost adresate dupǎ a prezentarea priorităţilor preşedinţiei române a Uniunii Europene.
În context, premierul a afirmat că este nevoie de o bună cooperare între toate instituţiile europene, între toate forţele care pot să conducă "această construcţie europeană într-o direcţie bună", astfel încât Uniunea Europeană să fie mult mai coezivă, unită şi puternică. "Am venit astăzi aici cu credinţa că viitorul UE trebuie să poarte amprenta noastră, a tuturor, că atunci când creionăm viitorul UE nu va fi numai viitorul pe care îl va creiona Preşedinţia românǎ a UE, va fi viitorul pe care îl vom creiona toţi şi nu va fi un succes al Preşedinţiei noastre, ci va fi un succes al nostru, al tuturor şi sper ca dvs., membrii Comitetului Economic şi Social European, să vă regăsiţi atât în politicile, în dosarele care se vor finaliza pe timpul Preşedinţiei noastre, dar ceea ce dvs. propuneţi să se regăsească şi în viitoarele politici europene", a spus premierul.
Referindu-se la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Dǎncilǎ a apreciat cǎ acesta este un proces fără precedent, care îşi va lăsa amprenta asupra viitorului nostru. "În contextul în care agenda europeană este foarte încărcată, Preşedinţia rotativă a României va acorda atenţie dosarelor care influenţează în mod semnificativ funcţionarea şi viitorul Uniunii. Aş vrea să mă refer la câteva dintre acestea care reprezintă un interes deosebit şi pentru Comitetul Economic şi Social European. Retragerea Marii Britanii din UE este un proces fără precedent, care îşi va lăsa amprenta asupra viitorului nostru. Cele mai recente evoluţii ne îngrijorează şi suntem conştienţi că acest dosar se va menţine în centrul agendei europene pe durata mandatului nostru. Un alt dosar-cheie al Preşedinţiei UE este, cu siguranţă, cadrul financiar multianual. Acesta semnifică mai mult decât un acord asupra unor cifre, înseamnă în fapt o cuantificare a modului în care va arăta UE în următorul deceniu. Viitorul buget multianual va trebui să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor următorilor şapte ani, într-un echilibru între politicile generatoare de creştere şi convergenţă, precum politica de coeziune şi politica agricolă comună, şi răspunsul la noile provocări cu care ne confruntăm la nivel european, precum migraţia, securitatea sau apărarea", a spus Dăncilă.
Ea a adăugat că negocierile privind bugetul multianual al UE nu au fost niciodată uşoare, dar România este pregătită să înregistreze progrese semnificative pe parcursul Preşedinţiei rotative pentru a facilita încheierea unui acord în toamna anului 2019, în linie cu cele stabilite la Consiliul European din decembrie 2018. "Un alt obiectiv al mandatului României, în strânsă conexiune cu obiectivul politicii de coeziune, este promovarea unui cadru de cooperare macroregională important, strategia UE pentru regiunea Dunării. (...) Reuşita unei Preşedinţii depinde, deopotrivă, de nivelul de angajament al tuturor actorilor europeni. Comitetul Economic şi Social European joacă un rol important de legătură între procesul decizional european şi societatea civilă. Prin această legătură directă cu cetăţenii puteţi aduce o contribuţie importantă în pregătirea şi formularea politicilor în cadrul Uniunii", a menţionat Dăncilă.

Premierul s-a aflat timp de douǎ zile la Bruxelles pentru o serie de întâlniri cu oficiali europeni în contextul președinției române a Uniunii Europene.
 

Tag-uri Nume: