Publicat: 19 Martie, 2019 - 17:16

Premierul Viorica Dăncilă va participa miercuri, la Bruxelles, alǎturi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Summit-ul social tripartit.

Ulterior oficialul roman va deschide o dezbatere cu privire la ceea ce înseamnă Europa pentru cetăţeni.

"În această după-amiază voi începe o vizită de două zile la Bruxelles, axată pe problematici sociale, cărora le acordăm o atenţie deosebită în mandatul Preşedinţiei noastre rotative. Împreună cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, voi prezida miercuri Summitul social tripartit. Este un eveniment deosebit de important, la care vor participa de asemenea reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor, precum şi oficiali din Finlanda şi Croaţia - următoarele două state care vor deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE după România", a anunţat premierul la şedinţa de Guvern.
Evenimentul, care are tema "O Europă mai puternică, unită şi orientată sper viitor", se concentrează asupra creşterii economice şi ocupării forţei de muncă, domeniu în care, a precizat premierul, Preşedinţia României la Consiliul UE a făcut eforturi susţinute şi a reuşit să finalizeze negocierile cu Parlamentul European pentru majoritatea dosarelor legislative. "În cursul zilei de joi voi deschide o dezbatere cu privire la ce înseamnă Europa pentru europeni şi mai ales ce schimbări putem aduce pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor europeni. În cadrul acestei vizite de lucru voi avea şi întrevederi cu oficiali europeni. De asemenea, voi continua dialogul constructiv pe care îl avem cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans", a menţionat ea.

Principala temă a Summit-ului social de primăvară este „Pentru o Europă mai puternică, unită și orientată spre viitor”, iar discuțiile se vor axa pe trei domenii:

50 de ani de mobilitate a forței de muncă – valorificarea optimă a liberei circulații a lucrătorilor pentru buna funcționare a piețelor forței de muncă

  • realizarea de investiții pe o piață unică mai aprofundată și mai echitabilă
  • valorificarea inițiativei „Un nou început pentru dialogul social” pentru conturarea noii piețe a muncii.

Liderii europeni vor sosi la Summit în jurul orei 14,00, ora Bruxelles-ului, ei vor face obișnuita fotografie de grup la deschidere, iar la final este prevǎzutǎ o conferinţǎ de presǎ.

Amintim cǎ, Summit-ul social tripartit este un forum de dialog între instituțiile UE la nivel de președinte și partenerii sociali europeni la cel mai înalt nivel de conducere. Summit-ul este co-prezidat de președintele Consiliului European, de președintele Comisiei Europene și de șeful de stat sau de guvern al statului membru care asigură președinția prin rotație; de data aceasta este vorba despre prim-ministrul român.

Menţionǎm cǎ, potrivit regulilor europene, pe perioada celor şase luni de mandat ai preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, sunt incluse pe agendǎ o serie de evenimente la care a fost şi este prevǎzutǎ participarea primului ministru roman şi a unor membri ai Guvernului. Aceste întâlniri fac parte din „sarcinile” autoritǎţilor ţǎrii care deţine preşedinţia de a gǎzdui, conduce sau sau coordona diferite reuniuni pe diverse teme. Ele vizeazǎ cele mai diverse teme şi domenii şi sunt importante în aceastǎ perioadǎ premergǎtoare alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

Carmen Dinu, Bruxelles

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: