27 mai 2022

Premii pentru reprezentanţii UBB la competiţiile europene pentru inovare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Studenţii şi alumni Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au obţinut rezultate remarcabile în cadrul competiţiei Innovation Labs 2021 şi al altor competiţii europene pentru inovare şi start-ups.

Finala Innovation Labs 2021, desfăşurată marţi, 19 octombrie 2021, a desemnat drept câştigătoare a marelui premiu echipa Anon Auto ML, formată din Mihai Anton şi Georgian Bădiţă (alumni UBB, Fac. de Matematică şi Informatică), echipă care a primit şi premiul special Microsoft, ce include acces gratuit timp de un an în infrastructura cloud de Machine Learning. Echipa câştigătoare Anon AutoML a propus o platformă de automatizare a învăţării automate (ML), în condiţiile în care un număr din ce în ce mai mare de companii au date disponibile şi sunt interesate de introducerea învăţării automate în produsele lor, însă lipsa expertizei în domeniu îi împiedică să găsească resursele umane necesare. Anon AutoML propune deschiderea accesului spre aceste tehnologii, oferind modelele de automatizare dorite şi reducând costurile şi fricţiunile inovării, printr-o platformă SaaS.
Alte trei echipe incluse în finala Innovation Labs 2021 au obţinut finanţări şi premii pentru proiectele propuse.

Astfel, echipa Mediq, formată din Dragos Duse (UBB, Fac. de Fizică), Mihai Cata, Mohsin Raza, Roxana Săbău, Diana Andritchi (UBB, Fac. de Business), a obţinut o finanţare în valoare de 200.000 EUR pentru proiectul propus de creare a unei platforme de interpretare automatizată a imaginilor medicale pentru identificarea timpurie, rapidă şi precisă a tumorilor; echipa Heimdallr, formată din Cristian-Ioan Moldovan, Armand-Angel Morariu, Claudiu Neamţu, Paula Gal (UBB, Facultatea de Matematică şi Informatică), a obţinut o finanţare de 3.000 EUR (şi o susţinere cyber-security Enterprise din partea ATOS) pentru o extensie pentru Google Chrome minimalistă şi eficientă împotriva atacurilor de phishing, ce au devenit tot mai frecvente şi adesea rămân nedetectate de soluţiile generaliste de securitate cibernetică; în timp ce echipa Bookr, formată din Radu Vîtcă (UBB, Facultatea de Business), Andrei Covaciu şi Flavius Fulea (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), a iniţiat o rundă de finanţare pre-seed de 120.000 de euro (la o evaluare de peste un milion de euro) pentru a reduce riscul programărilor ratate pentru afaceri printr-o platformă ce le permite companiilor managementul eficient al relaţiilor cu clienţii, bazat pe transparenţă, pe customizarea programărilor în funcţie de preferinţele clienţilor şi pe insight-uri din datele privind programările anulate.

Două echipe, Heimdallr şi Hawking – formată din Horaţiu Răduţiu, Ştefan Cîrstea, Rareş Aştilean, Cristian Pinkovai (UBB, Facultatea de Matematică şi Informatică, linia germană), vor reprezenta în continuare UBB în cadrul unor competiţii europene de startups (StageTwo, InnoChange).