17 august 2022

Premiile Constantin Chiriac 2021. Tablete şi premii în bani pentru copiii talentaţi din satul Prisăcani, Iaşi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cea de-a VII-a ediţie a Premiilor Constantin Chiriac va avea loc în 30 septembrie 2021, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel care a iniţiat această competiţie prin care elevii sunt recompensaţi pentru creaţiile lor literare. Cei 16 elevi din localitatea Prisăcani, care au trimis eseuri pentru concurs, vor primi câte o tabletă, iar în plus vor fi oferite un premiu I, două premii II, trei premii III şi două menţiuni.

Elevii au fost provocaţi să conceapă eseuri despre şcoala online şi modul în care ei au perceput această nouă realitate din învăţământ, răspunzând la o serie de întrebări lansate de Constantin Chiriac: Aş dori să aud părerea voastră despre actualul şi viitorul învăţământ online, Ce aţi învăţat cu adevărat folositor, pentru fiecare dintre voi, în perioada de pandemie? Ce aţi dori, fiecare dintre voi, să facă profesorii şi părinţii pentru ca voi să aveţi cu adevărat un nivel de cunoştinţe competitiv? Ce avantaje aţi identificat pentru faptul că studiaţi la Prisăcani, în pofida greutăţilor zilnice pe care le aveţi?

„Profesori universitari au citit aceste lucrări şi toţi au fost de părere că sunt de o profunzime, şi de o asumare, şi de un adevăr de viaţă năucitoare. Îndemn personalităţile din România să facă un lucru similar pentru copiii din localităţile unde s-au născut – cred că s-ar produce un miracol. A devenit, probabil, cel mai important moment al comunităţii. De fiecare dată, întregul proces al selectării lucrărilor este prin competiţie, mă consult cu profesorii lor, sunt atent la rezultatele pe care ei le au ca elevi, la implicarea lor, la deschiderea lor, dar sunt foarte atent şi la situaţia lor socială. Deja sunt copii care au terminat liceul şi unii dintre ei sunt studenţi la universităţi din Marea Britanie, din alte ţări. De fiecare dată, temele pe care le-am avut au însemnat proiecte de-ale lor despre comunitatea cărora le aparţin, despre felul în care ei gândesc, felul în care proiectează în viitor destinul lor legat de destinul localităţii în care s-au născut”, spune Constantin Chiriac.

Toţi cei 16 elevi vor primi câte o tabletă, din partea partenerului TNRS – Dentestet, alături de produse, iar câştigătorii competiţiei vor primi şi premii în bani, oferite de Constantin Chiriac şi Celestin Constantin, directorul Polisano, precum şi o donaţie din partea Medlife.

Ediţia din acest an a premiilor este marcată şi printr-o apariţie editorială de excepţie. Antologia Premiilor Constantin Chiriac, lucrare apărută la Editura Pim, reuneşte lucrările elevilor care au câştigat Premiile Constantin Chiric de-a lungul ediţiilor precedente.

Eseuri şi poveşti de viaţă emoţionante
Creaţiile copiilor sunt de o calitate excepţională, dovadă a unei impresionante viziuni asupra importanţei şcolii, asupra actului educaţional, dar şi asupra modului în care un copil se raportează la propria comunitate şi poate trece peste provocările unui trai în condiţii dificile.

„Am învăţat să folosesc internetul, am lucrat pe fişe şi am primit feed-back-ul imediat, am vizionat diferite filmuleţe cu lecţiile prezentate de domnii profesori, am citit mai mult, dar tot şcoala faţă în faţă rămâne sănătoasă şi constructivă. Valorile pe care am reuşit să mi le dobândesc în această grea perioadă sunt: încrederea care sprijină respectul, echitatea bazată pe responsabilitate şi şanse egale, solidaritatea. Suportul încrederii mele au fost bunicii, în principal bunica, conducerea şcolii şi bineînţeles, profesorii.

Eram mereu întrebaţi cum ne simţim, ce face familia noastră, dacă suntem bine, lucru pe care l-am apreciat foarte mult. Această perioadă ne-a apropiat foarte mult! Din păcate, bunica mea a murit în perioada pandemiei, vestea primind-o la scoală. Am şi acum în gând şi imagine acea zi când am ieşit de la ore şi m-am îndreptat spre casă fără să ştiu că voi rămâne fără ajutorul meu nepreţuit, draga mea bunică. Am rămas cu acea zi în gând şi imagine, iar acum îmi lipseşte povaţa bunicii, încurajarea şi sprijinul oferit.

Tatăl meu a murit de când eram mică, nu îl ştiu decât din poze, iar mama s-a recăsătorit, momentan locuind în altă ţară. Acolo am fraţi pe care nu îi cunosc încă, nu i-am văzut niciodată. Sper ca după terminarea clasei a VIII-a să merg să îi văd, poate mă ajută Maica Domnului. Bunicul este operat la gât, are cancer, iar eu sunt alături de el, gândindu-mă mereu la bunătatea şi hărnicia bunicii. Faptul că studiez la Şcoala Gimnazială Prisăcani este o oportunitate pentru mine, în pofida tuturor greutăţilor zilnice, chiar dacă fac naveta la 8 km de casă. Îmi place mult şcoala unde învăţ, frumoasă, modernă, cu bibliotecă, sală de sport şi colegi minunaţi.

Le mulţumesc cadrelor didactice pentru încredere şi pentru modelul oferit pentru noi, elevii. Mereu au ştiut cum să ne încurajeze de fiecare dată, să ne stârnească curiozitatea prin diferite activităţi creative în perioada on-line şi nu numai”, sunt rânduri cuprinse într-unul dintre eseuri şi care ilustrează talentul, forţa şi sensibilitatea acestor copii.