13 august 2022

Premiul internațional UNESCO pentru femeile de știință cubaneze

Distribuie pe rețelele tale sociale:
 FOTO: Maria Guadalupe Guzmán
Cercetătoarea cubaneză Maria Guadalupe Guzmán a confirmat că a fost distinsă cu Premiul Internațional pentru Femei și Știință „L’Oréal-UNESCO” și aparține tuturor femeilor implicate în știință de pe insulă.

„Este o mare onoare, dar mai presus de toate, este o recunoaștere a tuturor femeilor cubaneze dedicate științei, după cum o înțeleg”, a declarat ea agenției Prensa Latina , după ce UNESCO a găzduit ceremonia de decernare a premiilor pentru a 24-a oară.

Fundația L’Oréal i-a acordat lui Guzman premiul pentru munca sa de pionierat în lupta împotriva maladiei dengue și angajamentului ei de-a lungul vieții în cercetarea pentru prevenirea și salvarea de vieți.

Directorul Centrului de Cercetare, Diagnostic și Referință al Institutului de Medicină Tropicală Pedro Kouri a remarcat că dengue afectează zeci de milioane de oameni în fiecare an, adesea cu rezultate fatale, în special în regiunile tropicale și subtropicale.

Înainte de COVID-19, a fost una dintre noile boli cu cel mai mare impact în ceea ce privește mortalitatea, a explicat prima femeie din Caraibe care a câștigat premiul.

Ea și-a dedicat munca diagnosticării, cercetării, găsirii de vaccinuri și predării de cunoștințe pentru combaterea unor boli atât de diverse precum Zika sau Ebola.

În ceea ce privește Premiul Internațional pentru Femei și Știință L’Oréal-UNESCO, Guzmán a subliniat că femeile au o datorie față de lume și au potențialul de a merge atât de departe cât doresc.

La ceremonie, directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a deplâns că aproape unul din trei cercetători și doar 10% dintre cei care lucrează în domeniul inteligenței artificiale sunt femei.

Să lucrăm împreună pentru a eradica stereotipurile cu sprijinul educației, a subliniat el.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate Premiile L’Oréal-UNESCO Femei și Știință pentru 2020, 2021 și 2022, fiecare acordat unui număr de cinci oameni de știință.

sursa foto: www.redalyc.org

Ciprian Pop