19 august 2022

Premiul publicului LUX la ESTE FILM Festival 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

ESTE FILM Festival editia a 6-a găzduieşte cele trei filme care concurează pentru Premiul Publicului LUX 2022, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România.

Premiul LUX creează punţi culturale în întreaga Europă, aducând în prim-plan filme care ating teme aflate în centrul dezbaterii publice europene. Premiul urmăreşte să apropie cetăţenii de sfera politică şi invită publicul european să joace un rol activ şi să îşi voteze filmele preferate până pe 25 mai pe pagina https://luxaward.eu/ro.

Intrarea este LIBERĂ prin rezervarea locului online (bilet 0 lei): https://www.estefilm.ro/program-si-bilete-2022/. Proiecţiile vor avea loc la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, Sala Mică.

FLEE este un documentar-animaţie care spune povestea unui profesor universitar de succes, în vârstă de 36 de ani, chinuit de un secret dureros pe care l-a ţinut ascuns timp de 20 de ani şi care îi poate da peste cap viaţa pe care şi-a construit-o alături de bărbatul cu care urmează să se căsătorească. FLEE ne spune o poveste de neuitat despre descoperirea de sine. Ne arată cum ne putem construi viitorul doar dacă ne privim trecutul în faţă şi recunoaştem că nu putem găsi adevăratul sens al cuvântului „acasă” decât atunci când nu mai fugim de noi înşine.

Filmul a fost desemnat cel mai bun documentar internaţional de la Festivalul de Film de la Sundance în 2021, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film de animaţie la Premiile Academiei Europene de Film 2021 şi a fost nominalizat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună animaţie şi Cel mai bun documentar la Premiile Oscar 2022.

Poate fi văzut miercuri, 25 mai 2022, ora 17:00 şi joi, 26 mai 2022, ora 21:00.

După proiecţia FLEE de miercuri 25 mai, va avea loc dezbaterea cu titlul: SCRIS CU CERNEALĂ INVIZIBILĂ, moderată de jurnalistul şi criticul de film Călin Boto. Invitat este Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

Prezentare: Până în 1989, reprezentarea culturală a persoanelor LGBT ţinea de o istorie a imposibilului. Adoptarea unei legislaţii de tip totalitar, perpetuarea ei sub comunism, au făcut ca această minoritate să „nu se vadă”. Practic, membrii ei nu puteau existau „prin lege”: legislaţia represivă a împiedicat formarea şi articularea unei identităţi publice.

Un deceniu după prăbuşirea totalitarismului comunist, aceştia continuau să rămână un străin al societăţii noastre. Astăzi, persistă încercarea de izolare şi ostracizare a acestora în numele moralei publice, protecţiei copilului şi familiei tradiţionale, specificului naţional. Exprimarea publică a acestui grup minoritar devine, aşadar, cu atât mai importantă.

QUO VADIS, AIDA?, regia Jasmila Zbanic, ne duce în Bosnia anului 1995. Aida este interpretă pentru Naţiunile Unite în Srebreniţa. Când armata sârbă cucereşte micul oraş, familia ei se numără printre miile de civili care caută adăpost în baza ONU. Luând parte la negocieri, Aida are acces la informaţii cruciale, pe care trebuie să le transmită mai departe, ca interpretă. Ce le rezervă soarta familiei şi poporului ei – vor fi ei salvaţi sau vor muri? Cum ar trebui să acţioneze Aida?
Filmul se poate vedea miercuri, 25 mai 2022, ora 19:30 şi vineri, 27 mai 2022, ora 21:10.

GREAT FREEDOM este o dramă în regia lui Sebastian Meise. Regizorul austriac e la al doilea lungmetraj, care a avut premiera la Cannes, la secţiunea Un Certain Regard, unde a şi câştigat, de altfel, Premiul Juriului. De atunci, pelicula continuă să strângă premii în circuitul festivalurilor internaţionale.
În Germania postbelică, Hans este încarcerat, din nou şi din nou, pentru că este homosexual. Dorinţa lui de libertate se loveşte sistematic şi frustrant de alineatul 175 din Codul Penal german, atunci când autorităţile constată că îl încalcă. Singura relaţie stabilă din viaţa lui devine cea cu colegul lui de celulă, Viktor, condamnat pentru crimă. Relaţia lor începe ca o repulsie şi evoluează de-a lungul timpului, devenind ceva ce poate fi numit „dragoste”.
Filmul poate fi văzut miercuri, 25 mai 2022, ora 21:20 şi sâmbătă, 28 mai 2022, ora 21:20.

Eveniment organizat de Asociaţia Este Film

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*