Publicat: 23 Mai, 2019 - 12:53
Share

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, și Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, au anunțat în data de 22 mai 2019, numele celor 14 câștigători ai ediției 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE.
„Obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt în deplină concordanță cu cele ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv de a proteja și promova bogata diversitate culturală și lingvistică a UE, de a promova valorile comune europene și de a stimula competitivitatea sectoarelor noastre culturale și creative. Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităților noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spațiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câștigătorilor s-a extins astăzi și va include mai mulți autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulația acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetățenilor europeni”, a declarat Valer-Daniel Breaz, ministrul român al Culturii și Identității Naționale.
Cei 14 câștigători ai ediției din acest an au fost: Laura Fredenthaler (Austria), Piia Leino (Finlanda), Sophie Daull (Franța), Réka Mán-Várhegyi (Ungaria), Beqa Adamashvili (Georgia), Nikos Chryssos (Grecia), Jan Carson (Irlanda), Giovanni Dozzini (Italia), Daina Opolskaite (Lituania), Marta Dzido (Polonia), Tatiana Țîbuleac (România), Ivana Dobrakovová (Slovacia), Halya Kerosina Shyyan (Ucraina) și Melissa Harrisson (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).
La rândul său, Comisarul Navracsics a spus: "Premiul Uniunii Europene pentru Literatură arată creativitatea și diversitatea literaturii europene și recunoaște importanța sectorului nostru de carte. Prin intermediul programului Europa Creativă, Comisia Europeană ajută autori, editori, traducători și comercianți de cărți să aducă varietate și calitate pentru cititori din Europa și dincolo de ea. Felicit călduros toți câștigătorii din acest an. "
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) recunoaște tinere și emergente talente literare din Europa și evidențiază bogăția literaturii europene contemporane, atrăgând totodată atenția asupra unicității patrimoniului cultural și lingvistic al continentului. Până în prezent, EUPL a fost acordat unui număr de 108 autori din 41 țări în decursul unui deceniu de la instituire.
EUPL este organizat de un consorțiu format din Federația Europeană și Internațională a Librăriilor (EIBF), Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) și Federația Editorilor Europeni (FEP), cu sprijinul Comisiei Europene. Finanțat de Europa Creativă, Premiul este accesibil tuturor țărilor care participă la acest program de finanțare al UE, care sprijină sectoarele culturale și creative în perioada 2014-2020.
Ceremonia de decernare a premiilor, în prezența tuturor autorilor câștigători, va avea loc la 2 octombrie 2019 la Bozar, în Bruxelles.