19 iunie 2021

Preparate tradiţionale din bucătăria transilvană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preparate tradiţionale din bucătăria transilvană, prezentate de peste 20 de studenţi ai Facultăţii de Agricultură, de la USAMV Cluj-Napoca

„Călătorie în bucătăria tradiţională românească”, un eveniment de tradiţie la USAMV Cluj-Napoca, va fi organizat vineri, 28 mai, cu participarea a 22 de studenţi din anul IV Ingineria şi Protecţia Mediului (Facultatea de Agricultură).

Evenimentul va fi găzduit, la fel ca în anii anteriori perioadei de pauză pandemică, de Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca, şi va reuni preparate tradiţionale din numeroase zone ale Transilvaniei, pregătite cu drag de studenţii participanţi, de la Disciplina Controlul şi certificarea produselor tradiţionale.

„Va fi o călătorie iniţiatică în trecutul gastronomic al satelor de baştină ale studenţilor noştri pentru descoperirea gustului de altădată al bucătăriei părinţilor, bunicilor şi strămoşilor lor, pentru salvarea de la uitare a unui patrimoniu culinar ţărănesc excepţional. Vă garantăm o călătorie autentică care o să vă desfete papilele senzoriale într-un recital unic de degustare din Cluj în Mureş, din Alba în Maramureş, din Harghita în Sălaj! O să retrăiţi crâmpeie de bucurie din copilăria dumneavoastră care să vă reconecteze pentru o clipă, cu o lume de multă vreme uitată!”, a explicat Conf. dr. Avram Fiţiu, coordonatorul tradiţionalului proiect.

Între reţetele cu care studenţii vor încânta asistenţa se numără păsulă cu hospă de Marin, guşă fiartă cu boia şi usturoi, cocoradă cu brânză de oaie, cozi de ceapă şi mărar, zamă de măcriş sau alivenci de Topliţa.

Toate produsele vor fi jurizate de trei experţi în gastronomie tradiţională, iar pentru câteva ore studenţi, profesori şi pasionaţi de istoria bucătăriei ardeleneşti se vor bucura să împărtăşească o experienţă unică.

Evenimentul se va derula între orele 10.00 – 17.00, cu respectarea măsurilor sanitare aflate în vigoare.