17 august 2022

Presa din Statele Unite: Cinci bărbați au fost acuzați că au participat la un presupus complot de spionaj împotriva dizidenților, a liderilor pentru drepturile omului și a activiștilor pro-democrație din Statele Unite pentru serviciile de informații chineze, potrivit Departamentului de Justiție (DOJ) al SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Presa din Statele Unite: Cinci bărbați au fost acuzați că au participat la un presupus complot de spionaj împotriva dizidenților, a liderilor pentru drepturile omului și a activiștilor pro-democrație din Statele Unite pentru serviciile de informații chineze, potrivit Departamentului de Justiție (DOJ) al SUA
Patru ofițeri chinezi de informații sunt acum acuzați alături de Wang Shujun, un cetățean american naturalizat, care a fost acuzat în martie pentru că a conspirat pentru a furniza informații despre colegii săi din New York Partidului Comunist Chinez (PCC).
Wang a ajutat la înființarea și, mai târziu, a servit ca secretar general pentru organizația nonprofit pro-democrație Hu Yaobang și Zhao Ziyang Memorial Foundation din New York, numită după doi foști lideri reformiști din cadrul PCC.
Cu toate acestea, din cel puțin din 2011 încoace, autoritățile americane susțin că Wang și-a folosit poziția și influența în cadrul comunității diasporei chineze pentru a spiona dizidenții și a transmite în secret informațiile rezultate înapoi către serviciile de informații chineze, astfel încât acestea să poată fi folosite în campania de represiune transnațională a PCC. Începând cu 17 mai, acești manipulatori au fost, de asemenea, acuzați de DOJ de conspirație pentru a spiona și a intimida dizidenții chinezi din Statele Unite.
He Feng, Ji Jie, Li Ming și Lu Keqing au fost acuzați pentru presupusul lor rol în desfășurarea de scheme de spionaj și represiune transnațională în Statele Unite și în străinătate, în numele Ministerului Securității de Stat (MSS) din China, cea mai importantă agenție de informații a regimului Cu Jinping.
„Nu vom tolera eforturile Republicii Populare Chineze sau a oricărui guvern autoritar de a exporta măsuri represive în țara noastră”, a spus procurorul general adjunct Matthew Olsen într-o declarație citată de presă americană.
„Aceste acuzații demonstrează angajamentul neclintit al Departamentului de Justiție de a-i trage la răspundere pe toți cei care încalcă legile noastre în încercarea de a suprima vocile divergente în Statele Unite și de a împiedica rezidenții noștri să-și exercite drepturile legale.”
Rechizitoriul susține că He, Ji, Li și Lu au acționat în calitate de legături ale lui Wang cu MSS și l-au îndrumat să vizeze anumite persoane și grupuri pe care PCC le-a considerat subversive.
Acțiunea operativă, documentată de FBI, că desfășurându-se în mod profesional, sub îndrumarea unor cadre de informații, a inclus activiști pro-democrație din Hong Kong, susținători ai independenței Taiwanului și activiști uiguri și tibetani. Cei patru ofițeri l-au îndrumat, de asemenea, pe Wang să obțină informații despre anumite subiecte și chestiuni de importanță pentru MSS și să furnizeze informațiile personale ale dizidenților pe care i-a întâlnit prin intermediul fundației, se arată în documentul instanței.
Potrivit rechizitoriului, Wang a comunicat și a furnizat informații către MSS de ani de zile, utilizând aplicații de mesagerie criptate și e-mailuri, precum și în timpul întâlnirilor față în față din China continentală.
Una dintre persoanele despre care Wang a informat a fost Albert Ho, un politician din Hong Kong și fondator al Alianței din Hong Kong pentru Sprijinul Mișcărilor Patriotice Democratice din China, o organizație pe care a înființat-o în 1989 pentru a sprijini cauza studenților care protestează. Ho a fost arestat în 2010 și se află în prezent în închisoare, executând mai multe pedepse legate de participarea sa la activități pro-democrație din Hong Kong.
„Dacă cineva se îndoiește de cât de serios este guvernul chinez în a-și reduce la tăcere criticii, acest caz ar trebui să elimine orice incertitudine”, a declarat directorul adjunct executiv al FBI, Alan Kohler.
„Tacticile agresive ale guvernului chinez au fost odată limitate la granițele sale. Acum, RPC vizează oameni din Statele Unite și din întreaga lume. FBI și partenerii săi rămân angajați în combaterea represiunii transnaționale.”
Acuzațiile subliniază imediat efortul mai mare al PCC de a reduce la tăcere criticii regimului din Statele Unite și din străinătate.
Începând cu luna martie, DOJ a anunțat o serie de cazuri de spionaj de mare importanță, scoțând la lumină schemele transnaționale de represiune ale PCC, inclusiv comploturi de intimidare și un posibil demers de compromitere, vizând un veteran al armatei americane, pentru a-l împiedica să candideze pentru Congres și încercări de a urmări și hărțui o patinatoare artistică americană și familia ei.
Anunțurile urmează, de asemenea, decizia controversată a administrației Biden de a pune capăt „Inițiativei China”, un program de contraspionaj din epoca Trump, pe care criticii l-au acuzat că este motivat rasial.
La rândul său, DOJ au spus că o analiză internă nu a găsit nicio dovadă de părtinire rasială în program. Susținătorii „Inițiativei China” au spus, de asemenea, că a fost dificil să se evite o astfel de percepție, deoarece PCC vizează în mod intenționat persoanele de origine chineză care trăiesc în străinătate pentru a ajuta la activități ilicite.
Saga lui Wang și presupusa sa lucrare din New York par a fi o justificare a acestei idei.
„După cum se pretinde, Wang a acționat ca un vector secret de informații în propria sa comunitate, spionând și raportând informații sensibile despre activiști și organizații pro-democrație proeminenti co-inculpaților săi, care sunt membri ai Ministerului Securității de Stat al guvernului chinez”, a spus Procurorul american Breon Peace.
Acuzarea de astăzi dezvăluie și perturbă o operațiune a RPC care amenință siguranța și libertatea cetățenilor chinezi care locuiesc în Statele Unite din cauza convingerilor și discursului lor pro-democrație.
Wang a fost arestat pe 16 martie. El, Ji, Li și Lu rămân în libertate și se crede că se află în China continentală.
A consemnat Ciprian Pop