Publicat: 25 Iunie, 2012 - 18:12

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung se întreabă dacă nu este vorba despre o înscenare pe care a pus-o la cale fostul premier.

Karl-Peter Schwarz scrie un articol în FAZ prin care spune că pistolul cu care a încercat să se sinucidă Adrian Năstase, Smith&Wesson Special 38, face un zgomot puternic, dacă nu se foloseşte amortizor, drept urmare jurnaliştii care îl aşteptau în faţa casei trebuiau să audă împuşcătura.

"Bloggerii români au analizat în aceste zile teza sinuciderii şi au atras atenția asupra numeroaselor elemente care nu o susțin. Astfel, declarațiile poliției, subordonată ministrului de interne social-democrat Ioan Rus, sunt contradictorii. La un moment dat s-a vorbit de un cartuș care s-ar fi găsit în bibliotecă, pe urmă de două, pe urmă de trei cartușe. Se pare că Năstase s-a împușcat cu propriul revolver în gât, intervenția rapidă a unui polițist ar fi deviat glontele, astfel încât acesta a ratat artera carotidă la milimetru.

Dar și în cazul unei împușcături care să penetreze gâtul, fără să atingă artera, Năstase ar fi sângerat intens. Un fular Burberry pe post de bandaj nu ar fi fost suficient. Și nici paramedicii nu i-au pus pacientului masca de oxigen. Nici în casă și nici pe drum spre spital nu i-a fost administrată o transfuzie de sânge. La spital nu s-a considerat necesară o intervenție de urgență, Năstase fiind operat de abia a doua zi de un chirurg estetician. Într-o primă declarație a medicilor spitalului se spunea că Năstase s-a ales doar cu o rană superficială de dimensiuni mici, marele pericol pentru el fiind să sufere un infarct miocardic. În schimb avocații acestuia susțin că glontele a penetrat gâtul, clientul lor supraviețuind doar din întâmplare".

Autorul articolului aminteşte şi de faptul că medicul care îl îngrijeşte pe Adrian Năstase este Şerban Brădişteanu, acuzat şi el de corupţie. De asemenea, menţionează că decizia dată în cazul fostului premier este o premieră pentru România.

"Sub Ceaușescu, Iliescu și Năstase acest lucru ar fi fost de neconceput. Chiar și mulți dintre cei care nu aveau dubii cu privire la vinovăția lui Năstase, s-au temut până la final că totuși acesta va reuşi să se sustragă pedepsei. Pentru Comisia UE, care supraveghează în mod regulat progresele României în domeniul justiției și a combaterii corupției, problematica condamnării în mod real a politicienilor de rang înalt, a fost până în prezent testul de turnesol al statului de drept român. Acum se va vedea dacă sentința se va executa în cazului unui fost prim-ministru la fel ca și în cazul oricărui alt infractor".

La scurt timp după ce fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, presa străină a relatat incidentul. Pe listă s-au numărat Reuters, BBC, New York Times şi altele.

Fostul premier Adrian Năstase ar putea să fie transferat luni la Penitenciarul Spital Rahova, comisia de medici de la Spitalul Floreasca urmând să decidă astăzi dacă acesta este apt, din punct de vedere al sănătăţii, pentru transport.

Dacă medicii vor aproba transferul, poliţiştii vor pune în practică procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase.