21 septembrie 2021

Preşedintele ALDE, Daniel OLTEANU: „Abuzurile PNL – USRPLUS, un stalinism demascat de Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională a României”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderul ALDE, Daniel Olteanu, atenţionează dur Coaliţia de guvernare: „Aţi călcat în picioare legea pe care aţi susţinut-o, iar românii nu vă mai acceptă în tăcere abuzurile!”. Mesajul transmis de preşedintele liberal – democraţilor vine în contextul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a decis cu unanimitate de voturi că revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională; anterior, Comisia de la Veneţia ceruse Parlamentului o motivare clară pentru demitere.

Daniel Olteanu susţine că revocarea Avocatului Poporului a fost „un abuz de factură stalinistă”, care arată că „vechile obiceiuri au fost nu doar preluate, ci şi perfecţionate de Puterea care crede că poate supune România în 2021”. Mai mult, subliniază preşedintele ALDE, acesta este un nou episod de ipocrizie, în condiţiile în care PNL – USRPLUS au încălcat întocmai recomandările unor instituţii legislative reper pentru democraţie, la care s-au raportat mereu, din opoziţie.

„Românii nu au de luptat numai cu habarnismul guvernanţilor, ci şi cu derapajele staliniste ale Puterii actuale, care, din fericire, nu controlează posibilitatea de a impune o cenzură completă asupra conştiinţei”, concluzionează liderul liberal – democrat.

„Să fii judecat fără a te putea apăra. Să fii condamnat fără a ţi se prezenta vreo vină concretă. Să fii înfierat doar pentru că ai o altă opinie decât Puterea. Puterea să aibă pretenţia ca toată lumea să accepte în tăcere abuzurile. Puterea să calce în picioare legea pe care chiar ea a susţinut-o şi să considere asta un fapt firesc. Toate acestea sunt urme ale unui stalinism care a traversat decenii şi se regăseşte acum în modul PNL – USRPLUS de a-şi subordona România.

Demiterea Avocatului Poporului, doamna Renate Weber, a fost o decizie de factură stalinistă – este ceea ce transmit, cu alte cuvinte, Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională a României, adică organismele la care PNL – USRPLUS s-au raportat mereu, din opoziţie, ca instituţii ale căror opinii şi decizii trebuie respectate.

Mai întâi, Comisia de la Veneţia a transmis nomenclaturii staliniste din PNL – USRPLUS că, pentru revocarea Avocatului Poporului, e nevoie de o listă completă de condiţii clare şi rezonabile definite de lege, de elemente punctuale care să indice vreo culpă. Nu opiniile lui Dan Barna sau ale cui mai conduce PNL acum.”, a declarat Daniel Olteanu. Preşedintele ALDE a menţionat că Renate Weber trebuie să-şi reia atribuţiile de Avocat al Poporului, după ce a fost demisă în mod abuziv de Parlament.

„CCR a decis în unanimitate, deci şi cu opinia magistraţilor susţinuţi de PNL – USRPLUS, că revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, iar doamna Renate Weber trebuie să revină pe funcţie.

Mai ales reprezentanţi şi susţinători ai USRPLUS au fost acuzaţi, de-a lungul timpului, că sunt urmaşii celor care consolidau abuzurile la adresa cetăţeanului înainte de 1989. Iată că obiceiurile au fost nu doar preluate, ci şi perfecţionate de Puterea care crede că poate supune România în 2021.

Din fericire, PNL – USRPLUS nu controlează posibilitatea de a impune o cenzură completă asupra conştiinţei şi asupra obligaţiei de a respecta statul de drept, iar deciziile şi punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi Curţii Constituţionale a României, în ordine cronologică, ne arată că încă mai avem de luptat cu habarnismul guvernanţilor şi pentru ca derapajele staliniste ale Puterii să fie subordonate democraţiei.”, a mai spus liderul liberal – democraţilor, Daniel Olteanu.

Departamentul de comunicare al ALDE
Comunicat de presă – Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE)