31 ianuarie 2023

Președintele Aleksandar Vucic a condamnat activitățile recrutorilor Wagner pe teritoriul Serbiei și a recomandat conaționalilor sa nu se alăture grupului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un scandal a izbucnit în Serbia legat de activitățile grupului rusesc Wagner în republică. Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a reacționat personal la anunțul unei companii militare private despre recrutarea de voluntari, distribuit de site-ul canalului de televiziune RT în rețelele sociale sârbe și locale. El a numit „practica necinstită de a recruta sârbi ca voluntari, deoarece încalcă legile țării”.

La începutul săptămânii, în timp ce acorda un interviu canalului local de televiziune Happy, Aleksandar Vučić a denunțat anunțul PMC Wagner despre recrutarea voluntarilor, care a apărut pe site-ul sârb al postului de televiziune rusesc RT și în rețelele sociale locale. „Ce faci în Serbia? De ce să-i suni pe sârbi când știi că le încalci legile? președintele a pledat literalmente: „Nu este corect cu cei care suferă pentru că nu i-au pedepsit pe Ceaikovski, Dostoievski și Tolstoi. Serbia a acceptat pe toți din Rusia, iar limba noastră maternă este apropiata de rusa. Suntem singura țară din Europa care nu a adoptat 35 de sancțiuni împotriva Rusiei. Atunci de ce faceți asta?”

Mesajul, la care președintele sârb a reacționat, spunea: „Wagneriții au făcut reclamă pentru voluntari, condițiile sunt mai mult decât atractive”.

Mai mult, au fost oferite detalii despre condițiile de participare la ostilități, câștiguri și antrenament. Formal, anunțul nu s-a aplicat exclusiv populației din Serbia și s-a adresat tuturor potențialilor voluntari.

Conform Codului penal sârb, participarea la conflicte armate ca mercenar (voluntar) se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani și opt ani, pentru aceeași infracțiune, ca parte a unui grup. O pedeapsă și mai severă este prevăzută pentru organizarea și trimiterea oamenilor în zona de luptă – până la zece ani. În ultimii ani, mai multe persoane au fost condamnate în temeiul acestor articole ale codului penal în Serbia.

Serbia nu a fost de acord cu politica UE privind sancțiunile împotriva Federației Ruse
Cu toate acestea, în presa sârbă, au existat deja informații despre sosirea primului grup de voluntari sârbi în regiunea Zaporojie, care „au început antrenamentul de luptă ca parte a batalionului de voluntari Pavel Sudoplatov. Autoritățile sârbe nu au reacționat încă la această informație.

Dar la mijlocul lunii ianuarie, pe una dintre casele din Belgrad a apărut graffiti dedicati grupului Wagner Autorii săi, organizația sârbă de extremă dreaptă Patrula Poporului, au raportat ei înșiși acest lucru pe rețelele de socializare. Graffiti-ul nu a durat mult – după câteva zile a fost pictat.

Consilierul special al Departamentului de Stat al SUA, Derek Schollet, care a vizitat Belgradul săptămâna trecută, a atras, de asemenea, atenția asupra activităților PMC Wagner din Serbia.

Exprimându-și „îngrijorarea față de prezența acestui grup și încercările sale de a recruta luptători în Serbia și în alte țări”, emisarul american a spus: „Colaborăm cu autoritățile Serbiei și ale altor țări pentru a opri această activitate…”

De fapt, declarația actuală a președintelui Serbiei despre PMC „Wagner” nu este prima. În ajunul Anului Nou, într-un interviu acordat canalului Prva TV, întrebat despre crearea unui centru cultural și de informare pentru prietenie și cooperare de către o companie militară privată din Serbia, Aleksandar Vučić a spus: „Ce ar trebui să fac, să am grijă de Wagner? Nu voi avea grijă de nimeni. Nu ai ce face în Serbia, nici tu, nici NATO.”

Cu toate acestea, reprezentanții opoziției pro-europene din Serbia consideră că reacția oficială a Belgradului este în mod evident insuficientă. În opinia lor, activitățile PMC „Wagner” sunt îndreptate „împotriva ordinii constituționale și a legilor Serbiei”.

Forumul pentru Securitate și Democrație de la Belgrad a cerut autorităților „să interzică, cât mai curând posibil, activitățile grupului Wagner pe teritoriul Serbiei, să revoce permisele de muncă ale mass-mediei care îl promovează și să aducă în judecată pe toți cei care l-au asistat în Serbia. .” În caz contrar, forumul va considera că autoritățile sârbe au abandonat integrarea europeană și au fost de acord cu „rolul rușinos al ultimului satelit rusesc din Europa”.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto predsednik.rs