29 septembrie 2022

Președintele argentinian încheie agenda de lucru la ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto:Președintele argentinian, Alberto Fernández

Președintele argentinian, Alberto Fernández, își va încheia agenda de lucru, astăzi, în orașul american New York, unde are loc cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Potrivit Secretariatului de Comunicare și Presă al Președinției argentiniene, președintele se va deplasa la Houston, unde va expune potențialul țării sale în sectorul energetic oamenilor de afaceri din acest sector, cu scopul de a promova comerțul și de a căuta investiții.

După escala din Texas, șeful statului și delegația însoțitoare se vor întoarce în Argentina, iar sosirea în acea țară este programată pentru joi dimineață.

Cu o zi înainte, președintele a denunțat în fața Adunării tentativa de asasinat asupra vicepreședintelui Cristina Fernández și a avertizat cu privire la creșterea discursurilor extremiste și a violenței în lume.

De multe ori, asasinatele au fost prologuri la mari tragedii. Pe baza respingerii sau urii față de victime, cei care au săvârșit astfel de acțiuni au rupt pacea și au deschis ușile unor dispute sociale enorme. Orașe întregi au cedat, a remarcat el.

Păstrarea tăcerii în fața discursurilor extremiste și violente poate pune statul de drept în criză. Cei care caută să slăbească și să erodeze democrațiile au interese care îi determină să promoveze polarizarea extremă. Să nu acceptăm resemnați această situație, a afirmat el.

Pe de altă parte, el a cerut încetarea blocadelor impuse de Statele Unite asupra Cubei și Venezuelei și a condamnat utilizarea măsurilor coercitive unilaterale.

În plus, el a reiterat „drepturile suverane legitime și imprescriptibile ale Argentinei asupra Insulelor Malvine, Georgia de Sud, Insulele Sandwich de Sud și spațiile maritime din jur”.

Președintele argentinian a dat asigurări că aceste teritorii fac parte din națiunea sa și sunt ocupate ilegal de Regatul Unit de aproape 190 de ani.

„Cererea formulată prin rezoluția 2065 din 1965 a Adunării rămâne în vigoare și a fost reînnoită în mai multe rânduri. Regatul Unit persistă în atitudinea de a ignora apelul de a relua negocierile privind disputa teritorială”, a spus el.

De asemenea, el a subliniat că această țară europeană a agravat controversa cu apelurile pentru exploatarea ilegală a resurselor naturale din zonă.

El insistă asupra prezenței militare nejustificate și excesive pe insule, care aduce tensiune într-o regiune de pace și cooperare internațională. „Solicităm secretarului general să-și reînnoiască eforturile în îndeplinirea acestui mandat și ca Regatul Unit să pună capăt acestei situații coloniale anacronice”, a afirmat el.

El și-a exprimat, de asemenea, dorința deplină a Argentinei de a reveni la masa de negocieri și de a căuta o soluție care să pună capăt acestei dispute prelungite de suveranitate.

Ciprian Pop