17 august 2022

Președintele Belarusului anunță dejucarea unui plan de atentat împotriva lui și a copiilor săi, dând vina pe serviciile speciale din SUA

Presedinte BELARUS
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două persoane au fost arestate la Moscova, în timpul unei operațiuni comune a serviciilor speciale din Belarus și Rusia.

Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a denunțat sâmbătă că forțele de securitate ale țării sale, împreună cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au arestat două persoane care pregăteau un atac împotriva lui și a copiilor săi, relatează presa locală.

Serviciul Federal de Securitate rus a subliniat că cei doi bărbați la care face referire presa locală,  „au planificat implementarea unei lovituri de stat militare în Belarus în cadrul așa-numitelor„ revoluții galbene ”, cu participarea unor entități locale și ucrainiene, presupunând  și eliminarea fizică a președintelui Alexndr Lukașenko”.

Yuri Zyankovich, cu dublă cetățenie, americană și bielorusă, și cetățeanul bielorus Alexander Feduta au organizat o întâlnire la Moscova cu privire la planul de lovitură armată „in care sunt implicați generali ai opoziției, activi actualmente în cadrul forțele armate ale Republicii”, potrivit surselor.

După cum a subliniat FSB, după consultările din SUA și Polonia ale lui Zyankovich, întâlnirea programată a avut loc într-o încăpere privată într-unul dintre restaurantele din Capitala Rusiei.

Suspecții au detaliat că planul de lovitură de stat militară a inclus capturarea de posturilor de radio și televiziune pentru a transmite discursul lor poporului, precum și o blocadă în Capitala Belarusului de către unități ale Ministrului de Interne. În plus, o întrerupere completă a rețelei electrice a țării era pregătită pentru a împiedica acțiunile de contracarare.

Pe de altă parte, indica sursele citate, „anumite formațiuni armate care se află în locații ascunse ar fi început faza activă imediat după prima etapă menționată mai sus”.

FSB a detaliat că „obiectivul final al planului a fost de a schimba sistemul constituțional al Belarusului prin abolirea funcției de președinte”.

Mai mult, s-a dezvăluit că planurile urmau să fie realizate la Minsk, pe 9 mai, în timpul paradei de Ziua Victoriei.

foto:rfi

Ciprian Pop