27 octombrie 2021

Președintele chilian, Sebastian Piñera, ar putea fi destituit

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În Chile, opoziția dorește să ridice problema destituirii președintelui asupra aspectelor care îl privesc in Dosarului Pandora

Un grup de deputați din opoziția chiliană dorește să aducă în fața parlamentului de la Santiago de Chile acuzarea președintelui chilian, Sebastian Piñera, pentru suspiciuni de corupție bazate pe documente din documentele Pandora.

„Vorbim despre neglijență intenționată, care reprezintă o încălcare a constituției și a legilor și, prin urmare, merită acuzații constituționale”, potrivit cuvintelor deputatului din Partidul Comunist Chilian, Daniel Nunez. Deputați din alte câteva partide de opoziție s-au pronunțat, de asemenea, în sprijinul lansării procesului de destituire.

În conformitate cu legislația chiliană, punerea sub acuzare este discutată, mai întâi, de o comisie parlamentară cu cinci membri. Dacă aceasta decide să inițieze o acuzație constituțională, speța este adusă în fața Camerei Deputaților. Dacă propunerea de punere sub acuzare este susținută de majoritatea membrilor camerei inferioare, va trebui votată și în Senat. Acolo, pentru demisia șefului statului, sarcina constituțională trebuie susținută de două treimi dintre legislatori, dar opoziția chiliană nu are atât de mulți senatori fără sprijinul membrilor alianței pro-guvernamentale.

Consorțiul internațional de jurnalism de investigație (ICIJ) a publicat extrase din Dosarul Pandora pe 3 octombrie. Presa chiliană a publicat un articol pe baza acestor documente, care afirmă că, în decembrie 2010, în timpul primului mandat prezidențial al lui Piñera, familia sa și-a vândut participația in cadrul minei de la Dominga pentru 152 de milioane de dolari. Potrivit presei, plata a fost împărțită în trei părți, plata ultimei depinzând de faptul dacă guvernul va declara zona în care se află mina drept rezervație naturală.

Administrația prezidențială a răspuns spunând că circumstanțele vânzării minei Dominga au fost cercetate în detaliu de către parchet și instanțe, care nu au găsit corpus delicti și au închis cazul.
Autor Ciprian Pop