29 septembrie 2022

Președintele din Peru respinge lovitura de stat în discursul său de la ONU

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto: Președintele peruan – Pedro Castillo

Președintele peruan, Pedro Castillo, s-a pronunțat astăzi împotriva oricărei forme de lovitură de stat, în etapa finală a discursului său înaintea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

„Loviturile de stat, indiferent de modalitatea lor sau de puterea statului care le promovează, sunt ilegitime, amenință expresia suverană a voinței populare”, a spus el în ultima parte a discursului său, cu referire evidentă la planurile opoziţiei majoritare din Congresul țării sale, să-l elibereze (înlăture) din functie.

Demnitarul peruan s-a îndepărtat de textul mesajului pe care îl citea în fața adunării și a subliniat că, ca și restul țărilor din America Latină, Peru s-a alăturat căutării „societăților mai corecte, mai egalitare, cu o mai mare coeziune socială, în care binele comun să fie casa tuturor, fără nicio excludere”.

El a adăugat că, dincolo de pozițiile politice opuse, „guvernarea democratică necesită respect pentru instituții și, mai ales, pentru voința populară”.

Potrivit lui Castillo, așa cum se întâmplă la nivel internațional, „orice criză de guvernare datorată confruntării dintre puterile statului trebuie rezolvată prin dialog și consultare și respect deplin pentru rezultatele electorale”.

El a făcut, astfel, aluzie la faptul că există o opoziție a guvernului său care a refuzat să-i recunoască victoria electorală și a spus că pilonii apărării guvernării sunt respectul pentru popoare, voința de a rezolva conflictele prin negociere, respectul drepturilor omului și instituțiilor.

S-a definit președintele unei țări multietnice și multiculturale, cu peste trei mii de ani de dezvoltare a civilizațiilor avansate, care a avut dificultăți în eliminarea rasismului și a inegalității.

„Guvernul meu simbolizează revendicările, aspirațiile și iluziile celor care nu au avut nimic sau au avut foarte puțin, de a se integra în viața națională ca autori ai propriului destin”, a afirmat el.

foto : wikipedia
Ciprian Pop