27 octombrie 2021

Președintele filipinez anunță retragerea din politică

harta Filipine
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Senatorul Christopher Laurence  Go   va candida la funcția de vicepreședinte în locul lui Rodrigo Duterte

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a declarat sâmbătă că se retrage din politică după ce a refuzat să candideze la alegerile din 2022 in calitate de vicepreședintele al Republicii.

„Majoritatea covârșitoare a filipinezilor [cred] că nu sunt un [candidat] adecvat și ar fi o încălcare a constituției să ocolească legea <…>, – a remarcat el. – Respectând voința oamenilor care m-au ales la președinție acum mulți ani, le spun compatrioților mei că le respect dorințele. ” „Astăzi îmi anunț retragerea din politică”, a spus Duterte, vorbind la hotelul Sofitel din Pasay, unde a ajuns împreună cu senatorul Christopher Lawrence Go, care va candida acum la funcția de vicepreședinte.

La sfârșitul lunii august, Duterte a anunțat că nu va candida pentru acest post, pentru care a fost criticat. Sâmbătă, mai devreme, el a anunțat din nou că a decis să nu candideze la funcție. Potrivit constituției, Duterte nu mai poate fi reales ca șef de stat.

„Președintele Duterte a precizat clar: nu se va mai strădui pentru al doilea post cel mai important din țară <…>”, – a spus purtătorul său de cuvânt, Harry Roque. Potrivit acestuia, șeful statului „se va supune voinței oamenilor”, ceea ce a fost reflectat într-un sondaj local în iunie. „Studiul a arătat o opinie negativă cu privire la candidatura sa la funcția de vicepreședinte”, a spus Roque. El a subliniat că Duterte „își va petrece restul mandatului îndrumând țara spre recuperarea din COVID-19”. „Pentru a asigura moștenirea programelor și proiectelor sale, precum și continuitatea inițiativelor de reformă, președintele va face o campanie activă în sprijinul candidaților săi și se va asigura că viitoarele alegeri sunt libere, corecte,

Potrivit SWS, doar 39% dintre filipinezi au spus că îl vor susține pe Duterte în calitate de vicepreședinte.

Filipinezii vor alege un președinte și vicepreședinte, precum și peste 300 de parlamentari și mii de oficiali ai guvernului local, la alegerile din 9 mai 2022. Printre alții, senatorul Panfilo Laxon și președintele senatului filipinez, Vicente Castelo Sotto, fostul campion mondial la box, Manny Pacquiao și senatorul Christopher Lawrence Go, precum și primarul din Manila, Francisco Domagoso și dr. Willie Ong au fost nominalizati ca si candidați la președinție și vicepreședinte. Lista preliminară a candidaților va fi publicată până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an. Lista finală a candidaților ar trebui întocmită în ianuarie 2022, când începe campania electorala.

Ciprian Pop