Publicat: 15 Mai, 2018 - 16:55
Share

Presedintele Klaus Iohannis a aprobat programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat.

Mai exact, el a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 92/2017. 

Legea stipuleaza ca pana la sfarsitul anului scolar 2017-2018, in perioada desfasurarii activitatii didactice, prescolarilor si elevilor inmatriculati in cele 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, denumite unitati-pilot, li se acorda, gratuit, un suport alimentar, constand intr-un pachet alimentar sau intr-o masa calda pe zi, in limita unei valori zilnice de 7 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoare adaugata.

Cele 50 de scoli au fost selectate astfel incat fiecare judet sa aiba cel putin o unitate de invatamant inclusa in proiect si, totodata, sa fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de saracie) 

Autoritatile locale au posibilitatea sa suplimenteze finantarea din venituri proprii. in acelasi timp, autoritatile locale care nu sunt incluse in program pot stabili aplicarea acestuia in scoli sau gradinite, in conditiile asigurarii finantarii din venituri proprii. 

Bugetul acordat a fost de peste 30 de milioane de lei (suma destinata intregului an scolar 2017-2018), finantare asigurata de la bugetul de stat, potrivit ordonantei de urgenta adoptate. 

Prima etapa a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolari si elevi s-a aplicat in anul scolar 2016-2017 si a implicat tot 50 de unitati scolare.