Publicat: 21 Noiembrie, 2017 - 14:23

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 21 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, ambasador agreat al Republicii Africa de Sud în România, pe domnul Paul Alphons Steinmetz, ambasador agreat al Marelui Ducat de Luxemburg în România, și pe doamna Isabel Rauscher, ambasador agreat al Republicii Austria în România, cu ocazia prezentării de către aceștia a scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis le-a urat bun-venit noilor ambasadori și i-a asigurat de întregul sprijin al autorităților române pe durata exercitării mandatelor acestora.

Discuțiile cu ambasadorul Republicii Africa de Sud, domnul Jabu Ntsokolo Ishmael Mbalula, au reliefat dorința părților de aprofundare a cooperării bilaterale în domeniile politic, economic, cu accent pe stimularea investițiilor, dar și în educație, mai ales învățământul superior, sănătate, precum și stimularea contactelor interumane, Africa de Sud fiind un partener proeminent al României pe continentul african.

În cadrul primirii ambasadorului Marelui Ducat de Luxemburg, domnul Paul Alphons Steinmetz, Președintele României a exprimat apreciere pentru nivelul și calitatea foarte bune ale dialogului politic bilateral, inclusiv la cel mai înalt nivel, dar și dorința de dezvoltare a cooperării economice cu exploatarea adevăratului potențial al economiilor celor două țări. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a încurajat atragerea de investitori luxemburghezi în domenii cu potențial semnificativ cum ar fi: comunicații și tehnologia informației, sectorul bancar, fonduri de investiții, turism, tehnologii ecologice etc. În discuții a fost evocată, cu satisfacție, excelenta colaborare, cu un deceniu în urmă, dintre Sibiu și Luxemburg, în cadrul proiectului Capitala Europeană a Culturii.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Austriei, doamna Isabel Rauscher, a fost exprimat interesul reciproc de a intensifica, în contextul deținerii consecutive de către Austria și România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, cooperarea și coordonarea dintre cele două țări. De asemenea, Președintele României și-a exprimat speranța că noul guvern de la Viena va promova măsuri care vor fi inclusiv în beneficiul românilor rezidenți în Austria, care reprezintă o comunitate foarte bine integrată în societatea austriacă.