Publicat: 26 Martie, 2020 - 09:03
Dispoziția din Ordonanța de Guvern era deja aplicată

Avocaţii, notarii publici şi executori judecătoreşti sunt obligaţi să muncească pe perioada stării de urgenţă. Dispoziţia este cuprinsă într-o ordonanţă dată de Guvern. Dacă îşi suspendă activitatea, riscă excluderea din profesie.

„Nerespectarea acestei obligaţii, prevede legiuitorul, reprezintă abatere disciplinară care se sancţionează cu excluderea din profesie, în condiţiile şi cu procedura stabilite de legislaţia în vigoare, aplicabile fiecărei profesii”, spune Nadia Cantemir-Stoica, avocat specializat în drept penal.

Cu toate astea, avocaţii spun că nu se va ajunge la excluderea din profesie, având în vedere şi prevederile legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

Ordonanţa vine la pachet şi cu anumite înlesniri. Astfel, pe perioada stării de urgenţă, avocaţii, notarii şi executorii beneficiază de amânarea plăţii facturilor la utilităţi şi a chiriei biroului.

„Trebuie să ne asigurăm că avocaţii beneficiază de suport real din partea autorităţilor, în vederea continuării exercitării profesiei în aceste momente dificile. Cele din OUG nr. 29/2020 sunt utile, dar sunt insuficiente în multe cazuri pentru a menţine în condiţii optime activitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat şi suportul salariaţilor acestora”, a mai spus avocatul.

Președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu, a precizat că în conformitate cu această decizie notarii asigură deja continuitatea activităților notariale punând la dispoziția celor interesați serviciile necesare în toate locațiile din țară.

Tag-uri Institutii: