5 februarie 2023

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova în vizită la Patriarhia Română

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, 19 ianuarie 2023, domnul Igor Grosu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Ion-Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, şi domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului României, s-au întâlnit la Patriarhia Română cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, pentru a discuta modalităţi concrete de a sprijini mai intens activităţile Mitropoliei Basarabiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul întrevederii, s-au discutat aspecte care ţin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, faţă de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei.

Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistenţă religioasă în armată, penitenciare şi spitale, precum şi să fie invitaţi la evenimentele oficiale la care sunt chemaţi clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autorităţile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăţi de Teologie Ortodoxă şi ale fostului Seminar Teologic din Chişinău. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

Domnul Preşedinte Igor Grosu a semnalat că unele dintre problemele care privesc tratamentul egal sunt în curs de soluţionare, la fel şi solicitările privind atribuirea unor imobile către Mitropolia Basarabiei.

Această întâlnire a Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu Patriarhul României arată deschiderea noii conduceri de stat a Republicii Moldova faţă de Mitropolia Basarabiei din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, precum şi contribuţia activă a domnului Ion-Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, şi a domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al Guvernului României în această schimbare de atitudine a autorităţilor de la Chişinău.

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sursa foto Pixabay