Publicat: 29 Martie, 2012 - 19:00

Luni, 26 Martie 2012, la Chișinău a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM-2012) unde au fost premiați cei mai buni actori din Moldova.

La eveniment au participat președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, premierul Vlad  Filat, primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, și ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

Printre invitați s-a aflat președintele Partidului Verde, Ovidiu Iane, dealtfel singurul reprezentant al unui partid politic din România, prezent la eveniment.

Partidul Verde din România, membru al Verzilor Europeni, a oferit ieri în cadrul Galei UNITEM 2012, prin președintele partidului, Ovidiu Iane,  un premiu special actorului emerit Andrei Sochircă.  Verzii din România au fost invitați la eveniment ca urmare a bunei relații cu Partidul Ecologist-Alianța Verde din Republica Moldova și a preocuparilor Verzilor români pentru situatia culturală, economică și socială din  statele de pe cele doua maluri ale Prutului.

„Ca om politic sunt la curent cu problemele din R Moldova însă, emoția adevarată am trait-o mergând la teatru. Acolo am înțeles "strigătul" de ajutor al Basarabiei către țara mamă și faptul că Bucureștiul i-a abandonat de mult.” a declarat președintele Ovidiu Iane.

Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova 2012 a avut loc cu ocazia zilei Unirii și a celebrării zilei mondiale a Teatrului.

În jur de 60 de profesionişti ai scenei s-au ales cu titluri de onoare şi menţiuni în cadrul Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Republica Moldova.

Premiu de excelenţă a fost decernat compozitorului Eugen Doga şi actorului român Florin Piersic. Iar Premiul pentru întreaga activitate teatrală i-a revenit actorului Mihai Volontir. Actriţa Ludmila Colohina a fost premiată pentru cel mai bun rol feminin, iar Premiul pentru cel mai bun rol masculin a ajuns la Constantin Haret.

Premiul pentru cel mai bun rol jucat în teatrul pentru copii a fost decernat actriţei Stela Focşa. Ca cel mai bun spectacol de teatru a fost desemnat „Ţara asta a uitat de noi” de Constantin Cheianu, în regia lui Alexandru Grecu. Tenorul Mihai Munteanu a ridicat Premiul Consiliului municipal Chişinău.