3 octombrie 2022

Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că a început o nouă eră cu Azerbaidjanul în Caucazul de Sud

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În discursul său în fața ambasadorilor turci, la reuniunea anuală a acestora de la Ankara, Erdogan spune că a început o nouă eră cu Azerbaidjanul în Caucazul de Sud

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ținut un discurs la cea de-a 13-a Conferință a Ambasadorilor turci, desfășurată la Ankara, spunând că odată cu acordurile încheiate între Armenia și Azerbaidjan, a început o nouă eră în Caucazul de Sud și „se fac eforturi mari pentru ca această oportunitate istorică” să nu fie ratată.

Potrivit președintelui Turciei, „procesul de returnare a pământurilor ocupate din Azerbaidjan” a arătat că este dificil să avem realizări pe masă fără a fi puternici pe teren. Erdogan și-a repetat încă o dată tezele că problema a rămas nerezolvată timp de 30 de ani și a fost rezolvată doar datorită „luptei eroice” a armatei azere.

Potrivit președintelui Turciei, „până astăzi, Ankara a luat o serie de măsuri prin consultări strânse cu Azerbaidjanul. În ciuda provocărilor din partea cercurilor armene radicale, s-a parcurs un drum lung pe drumul către o pace durabilă în Caucaz. Continuă negocierile pe care le-am început cu Armenia prin reprezentanți speciali. Am avut o conversație foarte constructivă în timpul convorbirii telefonice făcute de prim-ministrul Pashinyan cu ocazia lui Kurban Bayram. Cred că dacă Armenia percepe corect evenimentele și răspunde la apelurile sincere ale Azerbaidjanului și Turciei, regiunea noastră va atinge stabilitatea într-o perioadă scurtă de timp”, a spus Erdogan in discursul său dedicat reuniunii ambasadorilor.

Săptămâna trecută a avut loc o escaladare bruscă în Nagorno-Karabah, în zona de responsabilitate a contingentului rus de menținere a păcii din regiune. În dimineața zilei de 3 august, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat moartea militarilor săi în regiunea Lachin, după care a declanșat o operațiune militară, încălcând grav regimul de încetare a focului în mai multe secțiuni ale liniei de apărare la un moment dat. Forțele armate azere au folosit drone de atac, drept urmare doi soldați ai Armatei de Apărare din Nagorno-Karabah au fost uciși și 19 răniți.

De asemenea, este de constatat și că Turcia a amenințat Armenia, prin puncte de vedere exprimate în contextul reuniunii ambasadorilor.

„Avertizăm din nou Armenia cu privire la inadmisibilitatea unor noi provocări”, a amenințat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, vorbind, pe 8 august, la deschiderea celei de-a 13-a conferințe a ambasadorilor de la Ankara, transmite agenția de presă Anadolu.

„Avertizăm din nou Armenia cu privire la inadmisibilitatea unor noi provocări”, a amenințat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la Ankara în prezența ambasadorului azer, Jeyhun Bayramov.

Potrivit acestuia, după războiul de 44 de zile din Karabakh din toamna anului 2020, Ankara își continuă eforturile de a asigura pacea și stabilitatea în Caucazul de Sud, pentru a crea o atmosferă de cooperare.

„Turcia a fost și continuă să fie de partea dreaptă, apără justiția. Așa a fost în chestiunea Karabakh. De zeci de ani declarăm inadmisibilitatea ocupării terenurilor azere”, a adăugat el.

La lucrările acestei conferințe care și astăzi se desfășoară în Capitală Turciei, participă și ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului , Jeyhun Bayramov. Prin urmare, declarațiile ministrului turc de externe despre „provocãrile” Armeniei pot fi considerate încă un exemplu de atenție deosebită a Ankarei față de interesele celui mai apropiat aliat al său din Caucazul de Sud.

Nici un cuvânt nu a adresat șeful diplomației de la Ankara sau șeful statului turc despre sprijinul militar și comanda comună a unor corpuri de armată în timpul confruntărilor din Nagirno Karabaj sau despre ingerințele fățișe ale Ankarei în problemele Armeniei.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto dw