16 octombrie 2021

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu Preşedintele executiv al American Jewish Committee (AJC), David Harris

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 22 septembrie 2021, o întrevedere cu Preşedintele executiv al American Jewish Committee (AJC), David Harris, în marja participării la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Cu prilejul întâlnirii de la New York au fost abordate teme de interes comun referitoare la relaţiile bilaterale româno-americane, relaţiile România-Israel, evoluţiile din Orientul Mijlociu, relaţiile Israel-Uniunea Europeană, priorităţile de agendă România-Statele Unite ale Americii, angajamentul României faţă de combaterea antisemitismului, păstrarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat intensitatea şi substanţa cooperării bilaterale România-SUA în cadrul Parteneriatului Strategic, în toate dimensiunile sale, respectiv a dialogului cu caracter strategic dintre România şi Israel, salutând activitatea AJC în sprijinul valorilor democratice fundamentale.

În context, Preşedintele României a reafirmat angajamentul constant al ţării noastre în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat îngrijorarea României faţă de creşterea discursului antisemit în contextul crizei sanitare, mai ales în mediul online.

Preşedintele României a reiterat condamnarea fermă de către ţara noastră a acestor evoluţii, subliniind eforturile recente în materie întreprinse de România, concretizate în adoptarea, în luna mai a acestui an, a „Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură”.

American Jewish Committee a fost înfiinţată la 11 noiembrie 1906 şi este principala organizaţie de apărare a intereselor etnicilor evrei. Joacă un rol important în conturarea opiniei şi politicilor cu privire la o serie de subiecte, precum combaterea creşterii antisemitismului şi extremismului, apărarea poziţiei Israelului în plan global, protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cultivarea relaţiilor inter-religioase.