3 iulie 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Consorţiului „Universitaria”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, 26 mai 2022, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Consorţiului „Universitaria”, formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Daniel David – Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea – Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara şi prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării reuniunii anuale a Consorţiului „Universitaria”, găzduite, în acest an, de către Universitatea din Bucureşti. Totodată, evenimentul răspunde direcţiilor de acţiune deschise cu ocazia lansării, la începutul anului 2022, de către Comisia Europeană, a Strategiei Europene pentru Universităţi.

Printre subiectele abordate s-au regăsit şi implementarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, precum şi a Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi alte teme de interes, care au inclus modalităţile de stimulare a procesului de internaţionalizare a învăţământului superior, prin prisma sprijinului acordat universităţilor care sunt angrenate în proiecte europene şi cu caracter internaţional. De asemenea, au fost explorate o serie de variante de consolidare a cooperării între universităţi româneşti şi alte instituţii de cercetare-dezvoltare-inovare din ţară şi din afara graniţelor.

Un subiect important abordat de către reprezentanţii Consorţiului „Universitaria” a vizat nevoia susţinerii diversificării misiunilor universităţilor româneşti, pentru a răspunde nevoilor diferite ale societăţii, precum şi pentru stimularea excelenţei în îndeplinirea obiectivelor asociate acestor misiuni de către fiecare instituţie de învăţământ superior în parte.

În contextul asumării de către Guvernul României a elaborării unui nou cadru legal privind implementarea viziunii proiectului „România Educată”, a fost subliniat rolul mediului academic în reforma educaţiei, precum şi în creşterea calităţii formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice.

Sursa foto Administratia Prezidentiala