1 iulie 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit pe Mathias Cormann, Secretar General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primirea de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, a Secretarului General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 28 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Mathias Cormann, Secretar General al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia părţii române.

Preşedintele României a salutat decizia recentă a Consiliului OCDE pe tema extinderii Organizaţiei, care deschide calea începerii negocierilor de aderare a ţării noastre la OCDE, şi a mulţumit Secretarului General şi statelor membre pentru susţinerea arătată. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că vizita Secretarului General în România, prima de la anunţarea acestei decizii, reprezintă un mesaj politic cert de recunoaştere a eforturilor şi angajamentului ţării noastre în acest proces de modernizare şi consolidare.

Preşedintele României a arătat, de asemenea, că decizia Consiliului OCDE constituie un moment istoric aşteptat de partea română, care confirmă angajamentele ţării noastre în sfera principiilor democraţiei, economiei de piaţă şi multilateralismului. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că aderarea cât mai rapidă la OCDE constituie o prioritate pentru România.

În cadrul discuţiilor, a fost reliefată cooperarea de durată dintre România şi OCDE. În context, Preşedintele României a reconfirmat obiectivul de continuare a colaborării strânse cu structurile Organizaţiei, pentru implementarea reformelor necesare şi promovarea unei dezvoltări economice sustenabile pentru România. Printre domeniile de interes, Preşedintele Klaus Iohannis a evocat excelenta colaborare cu OCDE în sfera educaţiei, exprimând încrederea dezvoltării pe mai departe a cooperării pe acest palier important, în cadrul proiectului „România Educată”.

La rândul său, Secretarul General Mathias Cormann a felicitat România pentru decizia favorabilă vizând deschiderea negocierilor de aderare, arătând că ţara noastră se numără printre cei mai activi parteneri ai Organizaţiei. Totodată, în perspectiva aderării la OCDE, Secretarul General Mathias Cormann a exprimat disponibilitatea Organizaţiei de a sprijini partea română în atingerea obiectivelor stabilite, de consolidare instituţională şi de dezvoltare economică şi socială.

Departamentul Comunicare Publică